6-8 palaa

Pohja

100 g voita
2½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl basilikaa
½ dl ruoka- tai kevytkermaa

Täyte
3 keitettyä munaa
250 g naudan jauhelihaa
1 sipuli
½ punainen paprika
1 tl suolaa
1-2 tl jauhelihamaustetta
ripaus cayennenpippuria
½ dl rusinoita
1 dl mustia, kivettömiä oliiveja
(jalopenoa maun mukaan)

Muna-kerma

3 munaa
2 dl (ruoka tai kevyt)kermaa
½ tl paprikajauhetta
½ dl tuoretta basilikaa
1 tl suolaa

Pinnalle

100 g mozzarella-juustoraastetta

Maissipäällyste
2 prk (á 285 g) makeaa maissia suolaliemessä
½ rkl sokeria

---


1. Valmista ensin pohja. Sekoita pehmeän voin kanssa jauho-leivinjauhe-basilikaseos sekä kerma. Levitä 26-senttisen, voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Anna levätä jääkaapissa täytteen valmistuksen ajan.

2. Kuori ja viipaloi munat.

3. Ruskista jauheliha, silputtu sipuli ja pilkottu paprika. Mausta suolalla, jauhelihamausteella sekä ripauksella cayennenpippuria.

4. Kiehauta rusinat kattilassa ja valuta vesi pois.

5. Muna-kermaa varten sekoita munat kulhossa kevyesti vatkaten. Lisää kerma, paprikajauhe,  basilika ja suola.

6. Maissipäällystettä varten ota maissi purkista ja valuta liemi pois. Soseuta maissi sauvasekoittimella ja lisää sokeri.

7. Kokoa piirakka. Levitä jauhelihaseos piirakkapohjan päälle. Lisää rusinat, munasiivut sekä oliivit tasaisesti piirakan päälle. Lisää halutessasi vielä päälle jalopenosiivuja oman maun mukaan.

8. Levitä muna-kermaseos piirakan päälle. Paista uunin alatasolla 200 asteessa noin 20 minuuttia.

9. Nosta piirakka uunista ja lisää piirakan päälle ensin mozzarellaraaste, sen päälle soseutettu maissi. Anna paistua ja kuorruttua vielä uunin keskitasolla 10-15 minuuttia. Tarvittaessa käytä lopuksi grillivastusta, että saat kauniin vaaleanruskean pinnan.

10. Ota piiras uunista ja anna vetäytyä hetki. Tarjoa lämpimänä oluen tai punaviinin kera.

Ohje Sanna Tapaninen, Nummela

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.