30-40 kpl

noin 900 g (9 dl) kikherneitä
purkista
1 sipuli
4-5 valkosipulinkynttä
1½ dl seesaminsiemeniä
2-3 tl suolaa
2-3 tl jeeraa eli juustokuminaa
ripaus cayennenpippuria
4 rkl tahinia
2½ tl ruokasoodaa
1 dl persiljasilppua
1 dl oliiviöljyä
2 munaa

Paistamiseen

1 l ruokaöljyä

---


1. Valuta kikherneistä neste pois siivilässä. Kuori ja pienennä sipuli ja valkosipulinkynnet. Mittaa kaikki aineet monitoimikoneeseen ja hienonna aineet löysäksi taikinaksi. Kuumenna öljy kattilassa.
 
2. Pyörittele taikinasta pieniä palloja ja paista falafelit öljyssä. Taikina on niin löysää, että se tarttuu kovasti käsiin.

3. Falafelien lisukkeeksi sopii hummus.

Vinkki! Koepaista ensin pari pyörykkää, jotta näet, onko öljy sopivan kuumaa. Falafelit saavat kypsyä muutaman minuutin, jotta sisus ehtii kypsyä ja pinta saada kauniin vaaleanruskean värin.

Teksti Kiia Renko, kuva Sami Repo

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.