6 annosta

2 prk (á 380 g) kypsennettyjä mustia papuja (esimerkiksi Gogreen)
3 laakerinlehteä
300 g savukinkkua tai savupotkaa (voi olla luun kanssa, kuivalihaa)
2 grillimakkaraa tai muuta
1 sipuli
2 tomaattia
1 vihreä paprika
2 isoa porkkanaa
4 valkosipulin kynttä
suolaa, mustapippuria ja jauhettua paprikaa maun mukaan
oliiviöljyä

---


1. Kaada pavut liemineen isoon kattilaan. Kaada päälle vettä sen verran, että pavut peittyvät. Lisää myös laakerinlehdet ja keitä hiljalleen sen aikaa kun kuorit ja pilkot lihaa, makkaraa ja kasviksia.

2. Leikkaa liha ja makkara paloiksi. Leikkaa myös kaikki kasvikset pieniksi paloiksi. Murskaa valkosipuli.

3. Lisää liha, makkara ja kasvikset kattilaan. Lisää myös morttelissa keskenään sekoitetut mausteet ja oliiviöljy. Jos feijoada näyttää kuivalta, lisää vettä.

4. Keitä ruokaa kaikkiaan tunti, pari. Feijoada on valmista, kun pavut ovat rikkoontuneet ja vihannekset hyvin pehmenneitä. Syö riisin tai makaronin kanssa.

Vinkki! Ruuan voi valmistaa myös kasvisruuaksi, kun jättää lihan ja makkaran pois. Voit myös liottaa ruokaan alkuperäisen ohjeen mukaan puoli kiloa kuivattuja papuja yön yli. Seuraavana aamuna kaada vesi pois ja peitä pavut raikkaalla vedellä. Lisää laakerinlehdet ja keitä papuja 2-3 tuntia kannen alla. Jatka valmistusta siitä, kun liha lisättäisiin kattilaan.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.