3 dl (täysjyvä)kuskusia
3 dl kuumaa kasvislientä
2 valkosipulinkynttä
3 rkl öljyä
1 dl hienonnettuja oliiveja
1 rkl hienonnettua oreganoa
1 dl keitettyjä, kypsiä kikherneitä (esim. Gogreen)
1 tl roseepippuria
4 isoa tai 8 pientä portobello-sientä
1 rkl oliiviöljyä
200 g fetaa

---


1. Laita kuskus kulhoon ja kaada päälle kuuma kasvisliemi. Anna hautua noin viisi minuuttia.

2. Kuori ja hienonna valkosipulit. Lisää ne öljyn, oliivien, oreganon ja kikherneiden kanssa kuskusiin. Mausta seos pippurilla.

3. Irrota sienistä jalat ja hienonna ne muiden aineiden joukkoon. Voitele sienet oliiviöljyllä. Paista lakkeja "oikein päin" grillissä muutama minuutti. Täytä lakit kuskus-seoksella. Laita jokaiselle sienelle pala fetajuustoa. Jatka grillaamista noin 5 minuuttia. Tarjoile tsatsikin ja vihreän salaatin kera.

Vinkki!
Voit korvata portobellot jumboherkkusienillä.

Teksti Sanna Kekäläinen, kuva Jarno Kovamäki

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.