Hiilillä kypsyävt folionyytit ovat kesäruokaa parhaimmillaan.
Hiilillä kypsyävt folionyytit ovat kesäruokaa parhaimmillaan.

Nyytissä kypsyy kätevästi vaikka koko ateria.

Grillissä kypsennetyt folionyytit ovat todellista kesäruokaa. Nyytit kypsyvät grillin lämmössä melkein itsestään, ja niiden täytteeksi voi laittaa oikeastaan juuri sitä, mitä mieli sattuu tekemään.

Suosittuja ovat muun muassa erilaiset kasvisnyytit, joihin voi yhdistää vaikkapa paprikaa, kesäkurpitsaa ja sipulia. Loraus oliiviöljyä, suolaa ja pippuria päälle, folionyytti kiinni ja grilliin. Lisuke on hetkessä valmis!

Folionyytissä voi grillata jopa kokonaisen aterian. Kasaa nyyttiin keitettyjä varhaisperunoita, pilkottua kevätsipulia ja kalafilee. Mausta voinokareilla, suolalla, tillillä, pippurilla ja sitruunalla. Grillaa kypsäksi.

Mikä sinun nyyttibravuurisi on?

Nyt KK haluaa tietää, mikä sinun kesäinen folioruokabravuurisi on. Kokoatko nyyttiin tymäkän makkarakimaran? Herkutteletko kevyesti nyytissä grillatuilla kasviksilla? Luotatko vedenelävien valloittavuuteen?

Kerro kommenttiosiossa grillatun folionyyttisi salaisuus!

Jos haluat lisää ideoita folioruokiin, klikkaa tästä itsesi Soppa365:n vinkkipostaukseen!

Nam!

Folionyytti on grillikauden kestosuosikki – miten sinä täytät sen?

N. 80-100g voita/margariinia + n.1dl vehnäjauhoja (johon sotkettu 1tl vaniljasokeria ja 1tl leivinjauhetta), parisen desiä kaurahiutaleita. Möyhentele taikinaksi. Jaa neljään osaan, tee taikinoista pyöreät "lautaset", joihin pienet reunat ja asettele folion pohjalle. Lisää päälle haluamiasi marjoja tai marjaseosta (tarvittaessa marjojen joukkoon sokeria ja perunajauhoa). Folio kiinni. Paistele hiljalleen grillin lämmössä, kunnes kauramurotaikina on kypsää (voit testata haarukalla). Tarjoile...
Lue kommentti
3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.