noin 2 annosta

1 hanhenrintafilee

Lisuke
2 punajuurta
2 porkkanaa
2 naurista
2 perunaa
1 sipuli
suolaa
voita
hunajaa
½ dl vettä

---


1. Poista rintafileestä sisäfile, nahka ja mahdolliset kalvot. Voit pakastaa sisäfileen ja käyttää sen myöhemmin. Leikkaa nahka ohuiksi siivuiksi. Pane nahkasiivut viileälle pannulle ja ruskista miedolla lämmöllä, kunnes ne ovat kullanruskeita ja rapeita. Valuta, siirrä paperin päälle ja suolaa.

2. Ruskista rinta kevyesti paistorasvassa molemmin puolin ja suolaa.

3. Pane paistomittari lihan paksuimpaan kohtaan ja paista uunin keskitasolla 80 asteessa, kunnes lihan sisälämpötila on 64 astetta (noin 30 min).

4. Tee lisuke ja kastike.

5. Pese ja pilko kasvikset. Laita uunivuokaan väljästi ja mausta suolalla. Laita nokare voita ja hunajaa päälle, lisää vesi. Kypsennä ensin uunissa hanhen kanssa. Ota hanhi uunista ja peitä foliolla.

6. Nosta uunin lämpötila 225 asteeseen ja paahda kasvikset kypsiksi. Huuhtele ruskistuspannu valkoviinillä ja kiehauta. Halutessasi voit lisätä nokareen voita.

7. Leikkaa hanhen rinta poikkisyin siivuiksi ja ripottele rapeaa nahkaa päälle. Tarjoile juuresten ja kastikkeen kanssa.

Ohje Ilkka Arvola, ravintola Vilee, Mikkeli, kuva Nico Backström

Makea bataattilaatikko on joulun uusi hitti.

1–1,2 kg bataatteja
2–3 dl  maitoa
½ dl vehnäjauhoja
2–3 rkl siirappia
½ tl  kardemummaa
½ tl  kanelia
1 tl suolaa
2 rkl sitruunamehua

Pinnalle
3 rkl korppujauhoja
2 rkl voita

---
 

1. Kuori ja lohko bataatit. Keitä noin 15 minuuttia, kunnes bataatit ovat pehmeitä. Soseuta sauvasekoittimella. Jäähdytä bataattisose haaleaksi. Lisää loput aineet ja sekoita hyvin.

2. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Ripottele pinnalle korppujauhoja. Laita päälle muutama voinokare. Paista 150 asteessa uunin alatasolla noin 1½ tuntia.

 

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.