1 l vettä
1 ps (200 g) herne-maissi-paprika-pakastevihanneksia
1 maustamaton broilerin rintafilee
1 tlk (227 g) bambunversoja, esimerkiksi Pirkka
2 tl maustesuolaa
1 rkl makeaa chilikastiketta (sweet chilisauce)
3 rkl sokeria
2 rkl valkoviinietikkaa
1 muna
1¾ rkl perunajauhoja
1 dl vettä

---


1. Kiehauta vesi. Lisää jäiset kasvikset kattilaan ja kiehauta.

2. Ruskista kevyesti broilerifilee. Leikkaa se pieniksi kuutioiksi ja lisää keittoon.

3. Kun keitto on kiehahtanut uudelleen, lisää bambut, suola, chilikastike sekä keskenään sekoitetut sokeri ja etikka.

4. Vatkaa munan rakenne kevyesti rikki ja lisää se nopeasti keittoon niin, ettei se ehdi jähmettyä klöntiksi. Muna tekee keiton hieman rakeisen näköiseksi.

5. Sekoita perunajauhot kylmään veteen ja kaada seos ohuena nauhana keittoon. Kuumenna, kunnes pintaan nousevat ensimmäiset kuplat. Älä keitä enää tämän jälkeen.

Vinkki! Jos ostat broilerifileepaketin, jossa on monta fileetä, paista loput samalla kertaa keittoon tulevan fileen kanssa. Mausta ne suolalla ja currylla ja syö keitetyn riisin kanssa.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.