4 annosta alkupalana

1 (350 g) nahaton siikafilee
1 rkl karkeaa merisuolaa
1 tl (ruoko)sokeria
1 limetin mehu ja raastettu kuori
peukalonpäänkokoinen pala inkivääriä

---


1. Leikkaa siikafilee ohuiksi viipaleiksi graavilohen tapaan. Kuutioi viipaleet halutessasi.

2. Levitä kalapalat kannelliseen rasiaan. Ripottele pinnalle merisuolaa ja ruokosokeria.

3. Pese limetti hyvin, raasta kuori ja purista mehu. Kuori ja raasta inkivääri. Lisää limetin kuori ja mehu sekä inkivääriraaste kalan päälle. Nosta jääkaappiin ja anna maustua 6–8 tuntia.

4. Nauti keitettyjen perunoiden tai paahdetun maalaisleivän päältä.

Teksti: Suvi Rüster

Makea bataattilaatikko on joulun uusi hitti.

1–1,2 kg bataatteja
2–3 dl  maitoa
½ dl vehnäjauhoja
2–3 rkl siirappia
½ tl  kardemummaa
½ tl  kanelia
1 tl suolaa
2 rkl sitruunamehua

Pinnalle
3 rkl korppujauhoja
2 rkl voita

---
 

1. Kuori ja lohko bataatit. Keitä noin 15 minuuttia, kunnes bataatit ovat pehmeitä. Soseuta sauvasekoittimella. Jäähdytä bataattisose haaleaksi. Lisää loput aineet ja sekoita hyvin.

2. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Ripottele pinnalle korppujauhoja. Laita päälle muutama voinokare. Paista 150 asteessa uunin alatasolla noin 1½ tuntia.

 

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.