Kuullota ensin mausteet öljyssä, niin maut avautuvat.

Huuhtele munakoisot ja leikkaa reiluiksi paloiksi. Nosta kylmään vesiastiaan odottamaan.

Kuori ja kuutioi peruna. Kuori ja hienonna sipulit. Kuori ja raasta inkivääri.

Kuumenna öljy paistokasarissa. Lisää sipulit, inkivääri ja kuminan siemenet. Kuullota miedolla lämmöllä, kunnes sipulit ovat pehmenneet. Ripottele joukkoon haldi, chilijauhe, curry ja garam masala.

Kuutioi tomaatti ja lisää mausteiden joukkoon. Kuullota viitisen minuuttia, jotta mausteiden aromit avautuvat.

Huuhtele perunakuutiot ja lisää kasariin. Paista sekoitellen muutama minuutti. Lisää vesi. Hauduta kannen alla 8-10 minuuttia. Jos paistos kuivuu liikaa, lisää vettä pienissä erissä.

Huuhtaise munakoisot ja lisää kasariin. Sekoita ja hauduta viitisen minuuttia ilman kantta, kunnes munakoisot ovat hieman pehmenneet. Ripottele päälle runsaasti korianteria. Tarjoile basmatiriisin ja naanleivän kanssa.

 

Resepti

Annoksia:
4
Vaikeustaso:
Vaikea

Resepti

2
kpl
munakoisoa
1
kpl
perunaa
1
kpl
sipulia
2
kpl
valkosipulinkynttä
20
g
tuoretta inkivääriä
3
rkl
öljyä
1
tl
kuminansiemeniä
1
tl
kurkumaa
chilijauhetta
currya
garam masalaa
1
kpl
tomaattia
1
tl
suolaa
3
dl
vettä

Koristeeksi

hienonnettua korianteria
3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.