4 annosta

200 g jauhelihaa
pala purjoa tai sipuli
1 lehtisellerin varsi
2 porkkanaa
2 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
½ tlk (200 g) valkoisia papuja tomaattikastikkeessa
1 ps (200 g) pakastepapuja
6 dl kasvislientä kuutiosta
1 ps kantarelli-herkkusienikastiketta, esimerkiksi Knorr
1 tl basilikaa
½ tl mustapippuria
suolaa
tuoretta persiljaa

---


1. Murenna liha mikron kestävään kulhoon. Kuumenna täydellä teholla 4-6 minuuttia eli kunnes liha on kypsynyt. Sekoita pari kertaa. Valuta rasva pois.

2. Laita viipaloidut kasvikset toiseen kulhoon. Lisää vesi. Murenna liemikuutio joukkoon. Kuumenna täydellä teholla 8-10 minuuttia.

3. Lisää jauheliha, pavut, kasvisliemi, kastikeaines ja mausteet kasvisten joukkoon. Kuumenna keittoa 10-15 minuuttia. Koristele persiljalla. Keiton voi tehdä myös liedellä kattilassa.

Makea bataattilaatikko on joulun uusi hitti.

1–1,2 kg bataatteja
2–3 dl  maitoa
½ dl vehnäjauhoja
2–3 rkl siirappia
½ tl  kardemummaa
½ tl  kanelia
1 tl suolaa
2 rkl sitruunamehua

Pinnalle
3 rkl korppujauhoja
2 rkl voita

---
 

1. Kuori ja lohko bataatit. Keitä noin 15 minuuttia, kunnes bataatit ovat pehmeitä. Soseuta sauvasekoittimella. Jäähdytä bataattisose haaleaksi. Lisää loput aineet ja sekoita hyvin.

2. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Ripottele pinnalle korppujauhoja. Laita päälle muutama voinokare. Paista 150 asteessa uunin alatasolla noin 1½ tuntia.

 

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.