8-10 annosta

500 g  jauhelihaa (nauta tai sika-nauta)
1 iso sipuli
300 g kesäkurpitsaa
300 g palsternakkaa
300 g porkkanaa
2 valkosipulinkynttä
voita ja ruokaöljyä kuullottamiseen
4 lihaliemikuutiota
2 tlk (á 400?500 g) paseerattua tomaattia
1-2 dl  raketti-spaghettia tai muuta pastaa
½ -1 rkl sitruunapippuria
1 rkl aromisuolaa

2 rkl sokeria
Lisäksi
smetanaa
juustoraastetta

----


1. Silppua sipulit. Kuullota voin ja öljyn seoksessa jauhelihan kanssa.

2. Raasta kaikki kasvikset sekä puristetut valkosipulinkynnet karkeaksi raasteeksi. Lisää kuullottumaan pataan. Sekoittele välillä varoen, etteivät kärähdä.

3. Kun kasvikset alkavat olla pehmeähköjä, lisää lihaliemikuutiot, tomaatti ja sen verran vettä, että kasvikset peittyvät. Hauduttele vähintään puoli tuntia välillä sekoittaen.

4. Mausta sitruunapippurilla, aromisuolalla, ketsupilla ja sokerilla. Lisää vettä sen verran, että saat kunnon keiton. Jätä muhimaan vähintään puoleksi tunniksi välillä sekoitellen.

5. Lisää lopuksi spagetti. Keitä, kunnes se on kypsää.

Vinkki! Pöydässä ruokaan voi lisätä smetanaa, juustoraastetta ja chilikastiketta. Lämmitettäessä lisätään aina vähän vettä. Kun lisäät vähemmän vettä, saat mehevän muhennoksen. Sen voi hauduttaa myös padassa uunissa. Maistuu pastan, riisin ja perunoiden kanssa.

Ohje Anna-Leena Hausmann-Eckstein, Espoo

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.