Taikina
lettujen perusohje (Katso täältä)

Täyte
500 g jauhelihaa
2 rkl rypsiöljyä
1 sipuli
1 tl paprikajauhetta
200 g herkkusieniä
2 rkl tomaattipyrettä
2 rkl vehnäjauhoja
noin 4 dl vettä
suolaa
rouhittua mustapippuria
1 suolakurkku
1 rkl suolakurkun lientä
rasia kirsikkatomaatteja
tuoretta timjamia
juustoraastetta

---


1. Valmista lettutaikina ja paista isoja lettuja odottamaan täytettä.

2. Tee täyte. Ruskista jauheliha öljyssä pannulla, lisää silputtu sipuli kuullottumaan, mausta paprikajauheella. Viipaloi sienet ja lisää paistumaan. Mausta täyte tomaattipyreellä ja ripottele pintaan vehnäjauhoja suurustamaan.

3. Lorauta neste, lisää suola ja pippuri. Hauduta 15 minuuttia. Viimeistele täyte kuutioidulla suolakurkulla, suolakurkun liemellä ja kirsikkatomaateilla. Hauduta vielä 10 minuuttia.

4. Lusikoi täytettä lettujen sisään ja saksi tuoretta timjamia jokaiselle letulle. Kääri rullalle. Aseta letut uunivuokaan ja ripottele juustoraastetta pintaan. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla, kunnes juusto on sulanut ja saanut kauniin värin. Tarjoa raikkaan salaatin kanssa.

Vinkki! Voit saksia lettutaikinan joukkoon yrttejä, esimerkiksi tuoretta timjamia tai ruohosipulia.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.