400 g jauhelihaa
(1 sipuli)
2 dl vettä
1 lihaliemikuutio
1-2 tl pippurisekoitusta
1 pkt pussiperunamuusiaineksia, esim. Mummon perunamuusi
7 dl vettä
7 dl maitoa
100 g voita tai margariinia

Lisäksi
voita tai margariinia
juustoraastetta

---


1. Ruskista jauheliha. Voit ruskistaa myös sipulia, jos haluat.

2. Lisää pannulle vesi, liemikuutio ja pippuria maun mukaan. Anna hautua, kunnes olet valmistanut perunamuusin.

3. Kiehauta ensin vesi ja lisää maito kiehuvaan veteen. Kuumenna uudelleen kiehumapisteeseen. Nosta kattila liedeltä.

4. Sekoita molempien pussien sisältö nesteeseen rasvan kanssa ja sekoita hyvin. Anna vetäytyä pari minuuttia. Muusiin kannattaa lisätä enemmän nestettä kuin pakkausohjeessa, jotta se jää sopivan löysäksi uunissa paistamisen jälkeen.

5. Sekoita jauheliha perunamuusin kanssa. Kaada voideltuun uunivuokaan.

6. Painele pieniä painaumia ruuan pintaan ja laita nokare voita kuoppiin. Ripottele pinnalle juustoraastetta.

7. Ruskista 225 asteessa uunin keskitasolla 10-15 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin ruskea.

8. Tarjoa esimerkiksi suolakurkkujen tai kasvisten kanssa.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.