4 hengelle

2 punasipulia
(2-3 valkosipulinkynttä)
1 porkkana
1 pieni palsternakka tai pari juuripersiljaa
pala (100 g) juuriselleriä
1 rkl öljyä
3 dl vettä
1 kanelitanko
1 laakerinlehti
1½ dl punaisia linssejä
½ tl suolaa
½-1 tl jauhettua tai murskattua korianteria
ripaus chiliä
½ pkt täysjyväkuskusia

Pinnalle
silputtua korianteria tai persiljaa

---


1. Kuori ja suikaloi sipulit ja juurekset. Kuullota kasviksia muutama minuutti öljyssä paistokasarissa tai kattilassa. Lisää sekaan vesi, kanelitanko ja laakerinlehti. Kuumenna kiehuvaksi.

2. Huuhtele linssit ja sekoita kasvisten joukkoon. Mausta suolalla ja korianterilla sekä maun mukaan chilillä.

3. Kastikkeen hautuessa valmista kuskus pakkauksen ohjeen mukaan. Kumoa kuskus laakeaan tarjoilukulhoon ja kaada kastike päälle. Ripottele pinnalle korianteria ja tarjoa.

Vinkki! Korvaa kuskus keitetyllä kinoalla (quinoa). Se on gluteeniton, proteiinia ja kivennäisaineita sisältävä lisäke.

Teksti Sanna Kekäläinen, kuva Arto Vuohelainen

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.