4 hengelle

2 punasipulia
(2-3 valkosipulinkynttä)
1 porkkana
1 pieni palsternakka tai pari juuripersiljaa
pala (100 g) juuriselleriä
1 rkl öljyä
3 dl vettä
1 kanelitanko
1 laakerinlehti
1½ dl punaisia linssejä
½ tl suolaa
½-1 tl jauhettua tai murskattua korianteria
ripaus chiliä
½ pkt täysjyväkuskusia

Pinnalle
silputtua korianteria tai persiljaa

---


1. Kuori ja suikaloi sipulit ja juurekset. Kuullota kasviksia muutama minuutti öljyssä paistokasarissa tai kattilassa. Lisää sekaan vesi, kanelitanko ja laakerinlehti. Kuumenna kiehuvaksi.

2. Huuhtele linssit ja sekoita kasvisten joukkoon. Mausta suolalla ja korianterilla sekä maun mukaan chilillä.

3. Kastikkeen hautuessa valmista kuskus pakkauksen ohjeen mukaan. Kumoa kuskus laakeaan tarjoilukulhoon ja kaada kastike päälle. Ripottele pinnalle korianteria ja tarjoa.

Vinkki! Korvaa kuskus keitetyllä kinoalla (quinoa). Se on gluteeniton, proteiinia ja kivennäisaineita sisältävä lisäke.

Teksti Sanna Kekäläinen, kuva Arto Vuohelainen

Makea bataattilaatikko on joulun uusi hitti.

1–1,2 kg bataatteja
2–3 dl  maitoa
½ dl vehnäjauhoja
2–3 rkl siirappia
½ tl  kardemummaa
½ tl  kanelia
1 tl suolaa
2 rkl sitruunamehua

Pinnalle
3 rkl korppujauhoja
2 rkl voita

---
 

1. Kuori ja lohko bataatit. Keitä noin 15 minuuttia, kunnes bataatit ovat pehmeitä. Soseuta sauvasekoittimella. Jäähdytä bataattisose haaleaksi. Lisää loput aineet ja sekoita hyvin.

2. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Ripottele pinnalle korppujauhoja. Laita päälle muutama voinokare. Paista 150 asteessa uunin alatasolla noin 1½ tuntia.

 

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.