40 annosta

4 kg kesäkurpitsaa
2 purjoa
2 ruukkua basilikaa
1 dl oliiviöljyä
1-2 rkl rouhittua mustapippuria
2 l kasvislientä
2 l kanalientä
1 l kuohukermaa
800 g maustamatonta tuorejuustoa
2-4 rkl sokeria
viherpippuria

Pinnalle
tuoretta basilikaa

---


1. Leikkaa kesäkurpitsa viipaleiksi. Puolita viipaleet. Leikkaa purjo pieneksi ja riivi basilikan lehdet. Kuullota kasviksia isossa kattilassa oliiviöljyssä kahdessa tai kolmessa erässä. Mausta mustapippurilla.

2. Lisää ensin kasvisliemi ja litra kanalientä. Keitä kasvikset kypsiksi, 15?20 minuuttia. Soseuta keitto tasaiseksi.

3. Lisää kerma ja juusto. Kuumenna keittoa, kunnes juusto on kokonaan sulanut. Lisää kanalientä, jos keitto on liian paksua. Voit lisätä myös kasvislientä tarpeen mukaan. Keitto saa olla sakeaa.

4. Mausta sokerilla ja hienonnetulla viherpippurilla. Koristele keiton pinta halutessasi silputulla basilikalla.

Vinkki! Keiton voi huoletta valmistaa juhlia edeltävänä päivänä ja säilyttää jääkaapissa. Keittoa voi laimentaa lisäämällä lientä. Keiton voi valmistaa myös pelkästä kasvisliemestä.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.