6 pientä kalkkunan sisäfileetä tai 6 broilerin rintafileetä 
suolaa
3 tl sitruunapippuria
1–2 dl makeaa persikka- tai aprikoosihilloa
2–3 tl kuivattua rosmariinia


Hiero fileiden pintaan kaikkialle
suolaa ja sirottele noin
puoli teelusikallista sitruunapippuria
jokaisen fileen päälle.
Voit lisätä pippurin määrää
halutessasi. 

Sivele pullasudilla reilusti persikkahilloa
fileiden ympärille
ja lopuksi ripottele rosmariinia
päälle. Säilytä muovipussissa
jääkaapissa paistamiseen
asti. 

Ruskista fileet nopeasti
rasvassa kuumalla paistinpannulla.
Nosta fileet uunipellille kasvisten
kanssa ja kypsennä
noin 20–25 minuuttia. 

Vinkki! Voit lisätä rosmariinin
määrää, jos haluat. Fileet voi
hauduttaa kypsiksi myös
pannulla kannen alla. Mehevän
kastikkeen saat kaatamalla
ruokakermaa pannulle
haudutuksen ajaksi.

Teksti Kiia Renko, kuva Ato Vuohelainen

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.