6-8 hengelle

750 g-1 kg broilerin rintafileetä
vedessä liotettuja puuvarrastikkuja

1. Kuutioi liha ja pujota liotettuihin tikkuihin.

2. Grillaa kohtalaisella lämmöllä molemmin puolin kypsiksi, yhteensä 7-10 minuuttia.

---

Satay-kastike
1 sitruunaruohon varsi
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 tl kalakastiketta
1 tl tamarinditahnaa
1 punainen chili
2 rkl kiehuvaa vettä
1 rkl muscovadosokeria
2 dl kookosmaitoa
175 g maapähkinälevitettä
1 rkl soijakastiketta

1. Viipaloi sitruunaruoho ja poista kovat tai vaurioituneet lehdet.

2. Pane tehosekoittimeen sitruunaruohoviipaleet, kuorittu ja lohkottu sipuli ja valkosipulinkynnet, kalakastike sekä tamarinditahna ja chili, josta siemenet ja vihreä kanta on poistettu. Soseuta seos tasaiseksi.

3. Lisää kiehuva vesi ja sokeri. Sekoita tahnaksi.

4. Kaavi tahna kattilaan ja lisää kookosmaito. Kuumenna seos ja anna kiehua hiljalleen miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia.

5. Lisää maapähkinälevite ja soija. Jatka keittämistä edelleen pari minuuttia. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa esimerkiksi soijaa. Tarjoa satay-kastike lämpimänä.

---

Yakitori-kastike
1 dl soijakastiketta
1 dl sakea eli riisiviiniä
4-5 rkl sokeria

1. Pane kaikki ainekset kattilaan ja keitä seosta niin, että jäljellä on noin 2/3 alkuperäisestä kastikemäärästä. Nosta sivuun ja jäähdytä.

2. Sivele vartaita grillauksen ajan kastikkeella tai kasta vartaat grillauksen lopuksi kastikkeeseen.


Teksti Marja Samuli, ohje Kari Kumpulainen

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.