24 mehevää karitsankyljystä

Lisäksi
1-2 sitruunan mehu
pieni nippu tuoretta rosmariinia
suolaa ja mustapippuria myllystä
noin 1/2 dl Dijon -sinappia

Hasselbackan perunat
12-18 (2-3 kpl / ruokailija) perunaa
3-4 rkl voisulaa
1-1 1/2 rkl korppujauhoja
suolaa ja mustapippuria myllystä
150-170 g mustaleimajuustoa (tai muuta voimakkaan makuista juustoa)

Vinaigrette
4 rkl oliiviöljyä
1-1 1/2 rkl valkoviinietikkaa
1 tl Dijon-sinappia
suolaa
rouhittua mustapippuria

Lisäksi
0,8-1,2 kg parsakaalia

---


1. Hiero kyljykset sitruunamehulla. Möyhennä rosmariini suolan ja pippurin kanssa ja levitä seos kyljyksille molemmin puolin. Sivele kyljykset sinapilla. Anna maustua noin 30 minuuttia.

2. Kuori perunat ja tee niihin syviä viiltoja parin millimetrin välein. Nosta perunat uunivuokaan ja sivele voisulalla. Mausta suolalla.

3. Kypsennä perunoita uunissa 200 asteessa puolisen tuntia ja valele paiston aikana muutaman kerran voisulalla.

4. Ripottele perunoiden päälle korppujauhoja ja juustoraastetta ja anna loppusilaus uunin grillivastuksen alla.

5. Kun perunat ovat kypsät, paista lampaankyljykset päältä rapeaksi grillissä tai pannulla. Jätä liha roseeksi sisältä.

6. Keitä parsakaali (eli broccoli) suolalla maustetussa vedessä melko kypsäksi. Valmista vinaigrette-kastike sekoittamalla kaikki aineet yhteen. Muhenna broccolit karkeahkoiksi, ei liian hienoiksi paloiksi. Sekoita palat vinaigretten kanssa.

7. Tarjoa kyljykset perunoiden ja vinaigrette-parsakaalin kanssa.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.