6 annosta

2 nahallista siikafileetä (noin 400 g)
½ rkl merisuolaa
¼ tl rouhittua mustapippuria
1 tl rosépippuria
½ tillinippu
200 g (3 dl) karpaloita
1 tl sokeria

---


1. Levitä pöydälle reilu pala voi- tai leivinpaperia.

2. Aseta siikafileet paperille vierekkäin nahkapuoli alaspäin. Ripottele fileille suola ja mustapippuri. Murskaa rosépippureita kourassasi pienemmäksi ja revi tilli silpuksi. Levitä rosépippuri ja tilli fileille.

3. Murskaa karpalot kulhossa esimerkiksi isolla lusikalla ja sekoita joukkoon sokeri. Lusikoi karpaloseos vain toiselle fileelle ja käännä toinen filee päälle, nahkapuoli ylöspäin.

4. Kääri siikafileet paperiin ja anna graavautua jääkaapissa 6-8 tuntia tai yön yli.

5. Pyyhi karpaloseos pois fileiden pinnalta ja leikkaa kala ohuiksi viipaleiksi.

6. Ripottele päälle tillisilppua ja tarjoa kala ruisleivän tai keitettyjen perunoiden kanssa.

Vinkki! Voit laittaa kalan tarjolle palana, jolloin karpalograavaus on kuin koriste.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.