6 kappaletta

2 kesäsipulia varsineen
1 valkosipulinkynsi
1 rkl öljyä
1 pkt (380 g) kypsennettyjä kidneypapuja
1½ dl porkkanaraastetta
1 dl kaurahiutaleita
¾ dl vehnä- tai sämpyläjauhoja
½ dl pinjansiemeniä
1 tl kuivattua oreganoa
suolaa
rouhittua mustapippuria

Tarjoiluun
6 viipaletta maalaisleipää
2 rkl oliiviöljyä
2 avokadoa
2 kesäpunasipulia
6 paksua viipaletta hyvää juustoa, esim. keskivahvaa goudaa
(muutama lusikallinen kaupan valmista salsakastiketta, esim. Santa Maria)
paistamiseen rypsiöljyä
salaattia

---


1. Leikkaa sipulit varsineen pieniksi paloiksi. Kuori ja hienonna valkosipuli. Kuullota sipulit kypsiksi pannulla öljyssä.

2. Valuta pavuista vesi pois ja huuhtaise ne. Soseuta pavut sauvasekoittimella karkeahkoksi tahnaksi. Lisää muut aineet joukkoon. Muotoile massasta kostutetuin käsin 6 pihviä. Paista pihvit kypsäksi grillin tasaisella paistolevyllä tai pannulla öljyssä. 

3. Sivele leipäviipaleet öljyllä ja paista niihin grillissä rapea pinta. Viipaloi avokadot ja sipulit. Kokoa paahdetuille leiville kasvispihvit, juusto ja avokadoviipaleet. Viimeistele sipulilla, salaatilla ja halutessasi salsakastikkeella.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.