1 dl auringonkukan- tai pinjansiemeniä
400 g pastaa
1 pieni sipuli
1 valkosipulin kynsi
kourallinen siitake- tai herkkusieniä
1 rkl oliiviöljyä
kourallinen tuoretta basilikaa
1 rasia (250 g) kirsikkatomaattia
sormisuolaa
mustapippuria myllystä
kourallinen rucolaa
parmesaanilastuja

---


Paahda siemenet kuivalla pannulla. Siirrä ne sivuun odottamaan.

Laita pasta kiehumaan ohjeen mukaan.

Paista pilkotut sipulit, valkosipuli ja sienet öljyssä. Lisää joukkoon silputtu basilika ja halkaistut tomaatit. Pyöräytä tomaatteja ja basilikaa pannulla vain sen verran, että ne lämpenevät. Mausta sormisuolalla ja pippurilla.

Sekoita kastike kypsään, valutettuun pastaan. Lisää joukkoon rucola.

Lisää parmesaanilastut ja auringonkukansiemenet valmiin annoksen päälle.

Vinkki! Kastikkeeseen voi laittaa muitakin yrttejä, korvata sienet munakoisolla jne. Sormisuola ja hyvä oliiviöljy ovat tärkeitä. Öljyä voi laittaa omantunnon mukaan.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.