12-15 viipaletta

Parsakaalimassa
600 g pakasteparsakaalia
1 sipuli
1 ruukku basilikaa
1 prk (150 g) ranskankermaa
4 rkl pestokastiketta
4 munaa
2-3 tl suolaa
ripaus valkopippuria
ripaus muskottipähkinää

Lisäksi

150 g fetajuustoa

---


1. Kuori ja paloittele sipuli. Keitä kiehuvassa vedessä 5 minuuttia. Lisää parsakaalit ja jatka keittämistä 5-10 minuuttia.

2. Valuta kasvikset siivilässä. Mittaa kaikki aineet kulhoon, mausteita lukuun ottamatta. Soseuta sauvasekoittimella. Mausta lopuksi.

3.  Levitä ensin puolet parsakaalimassasta pitkulaiseen, voideltuun vuokaan. Murenna kerroksen päälle fetaa. Levitä loput massasta fetan päälle. Peitä vuoan pinta foliolla.

4. Laita reunalliselle uunipellille tai isoon vuokaan vettä. Aseta pateevuoka vesihauteeseen. Paista uunin alatasolla 175 asteessa noin 60 minuuttia.

5. Poista folio ja sammuta liesi. Anna pateen vetäytyä vielä 10 minuuttia uunin jälkilämmössä. Jäähdytä hyvin. Anna pateen vetäytyä jääkaapissa peitettynä yön yli. Tarjoa esim. suolaisten muffinien ja salaattien kanssa.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.