4 annosta

4 tomaattia
2 punaista paprikaa
1 pieni kesäkurpitsa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
tuoreita basilikanoksia
muutama kalamataoliivi
paprikajauhetta
oreganoa
oliiviöljyä
150 g graviera-juustoa

---


1. Laita uuni kuumenemaan 240 asteeseen.

2. Viipaloi tomaatit. Halkaise paprikat, poista niistä siemenet ja suikaloi. Viipaloi kesäkurpitsa. Kuori ja viipaloi sipuli. Kuori ja purista valkosipulinkynnet.

3. Levitä kasvikset pieniin, öljyttyihin vuokiin kerroksittain siten, että joka kerroksen väliin tulee basilikaa, oliiveja ja mausteita. Levitä päällimmäisen kerroksen päälle oliiviöljyä ja reilusti raastettua juustoa.

4. Peitä vuoat foliolla ja paista uunin keskitasolla noin 20 minuuttia.

Teksti ja kuva Lina Tegman, käännös Kiia Renko

Makea bataattilaatikko on joulun uusi hitti.

1–1,2 kg bataatteja
2–3 dl  maitoa
½ dl vehnäjauhoja
2–3 rkl siirappia
½ tl  kardemummaa
½ tl  kanelia
1 tl suolaa
2 rkl sitruunamehua

Pinnalle
3 rkl korppujauhoja
2 rkl voita

---
 

1. Kuori ja lohko bataatit. Keitä noin 15 minuuttia, kunnes bataatit ovat pehmeitä. Soseuta sauvasekoittimella. Jäähdytä bataattisose haaleaksi. Lisää loput aineet ja sekoita hyvin.

2. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Ripottele pinnalle korppujauhoja. Laita päälle muutama voinokare. Paista 150 asteessa uunin alatasolla noin 1½ tuntia.

 

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.