Noin 1 ¼ litraa

1,2 kg keltaista kesäkurpitsaa
4 dl vettä
6 dl (500 g) sokeria
2 sitruunan mehu ja toisen kuori
1-2 kanelitankoa
muutama pieni oksa tuoretta rosmariinia

---


1. Pese kesäkurpitsat hyvin ja leikkaa pieniksi paloiksi.

2. Mittaa kattilaan vesi sekä sokeri ja kuumenna kiehuvaksi. Pese toinen sitruuna hyvin ja kuori perunankuorimaveitsellä kuoren keltainen osa ja purista molempien sitruunoiden mehu. Lisää ne, sekä kanelitangot ja rosmariininoksat kattilaan.

3. Anna liemen kiehua voimakkaasti noin 15 minuuttia. Poista kanelitangot ja rosmariinioksat.

4. Lisää kesäkurpitsapalat liemeen ja anna niiden kuumentua. Älä sekoita, etteivät palat rikkoonnu.

5. Täytä muutama pienehkö, puhdas ja kuumennettu purkki tiiviisti kesäkurpitsapaloilla ja kaada lientä päälle. Sulje purkit heti puhtailla kansilla. Säilytä kylmässä. Tarjoa jäätelön kanssa tai hedelmäsalaateissa. 

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.