Neljä-kuusi annosta

1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 tl kuminaa
2 paprikaa (punainen ja keltainen)
2 tomaattia
400 g jauhelihaa
1 tl sokeria
1 tl suolaa
½ tl mustapippurirouhetta
1 tlk tomaattimurskaa
1 tlk valkoisia papuja tomaattikastikkeessa
½ dl makeaa chilikastiketta

---


1. Kuori ja paloittele sipuli ja kuori valkosipulinkynnet.

2. Jauha kuminansiemenet huhmareessa.

3. Pese tomaatit ja paprikat. Poista paprikoista siemenet ja paloittele kookkaiksi lohkoiksi.

4. Ruskista jauheliha pannulla. Lisää joukkoon sipuli, puristettu valkosipuli ja mausteet.

5. Lisää tomaattimurska, pavut, chilikastike, paprika- ja tomaattilohkot.

6. Hauduta pataa noin 20 minuuttia. Tarkista nesteen määrä ja maku. Tarvittaessa lisää vettä.

Vinkki! Pataan voi upottaa muitakin kauden kasviksia. Kokeile vaikka kesäkurpitsaa.

Teksti Christina Aaltio, kuva Jaakko Lukumaa, ohje Päivi Jämsén, Kotimaiset Kasvikset ry

Makea bataattilaatikko on joulun uusi hitti.

1–1,2 kg bataatteja
2–3 dl  maitoa
½ dl vehnäjauhoja
2–3 rkl siirappia
½ tl  kardemummaa
½ tl  kanelia
1 tl suolaa
2 rkl sitruunamehua

Pinnalle
3 rkl korppujauhoja
2 rkl voita

---
 

1. Kuori ja lohko bataatit. Keitä noin 15 minuuttia, kunnes bataatit ovat pehmeitä. Soseuta sauvasekoittimella. Jäähdytä bataattisose haaleaksi. Lisää loput aineet ja sekoita hyvin.

2. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Ripottele pinnalle korppujauhoja. Laita päälle muutama voinokare. Paista 150 asteessa uunin alatasolla noin 1½ tuntia.

 

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.