6-8 kotimaista jyväbroilerin rintafileetä
oliiviöljyä paistamiseen

Marinadi
1 1/2 dl oliiviöljyä
1 sitruunan mehu
1 murskattu valkosipulinkynsi
1 rosmariininoksa riivittynä
merisuolaa ja mustapippuria myllystä

Valeluun
1 1/2 dl Marsala-viiniä

---


1. Leikkaa terävällä veitsellä puolen sentin viilto jokaisen fileen kuperalle puolelle. Sekoita keskenään kaikki marinadin ainekset. Kaada marinadi laakeaan astiaan fileiden päälle. Anna maustua muutama tunti viileässä. Kääntele lihoja välillä.

2. Ota fileet marinadista ja pyyhi pinnalta valkosipulinsiivut ja rosmariini, koska ne palavat herkästi paistettaessa. Säästä marinadi.

3. Paista fileet molemmin puolin kuumassa pannussa oliiviöljyssä kullanruskeiksi eli noin viisi minuuttia. Ripottele pintaan hiukan suolaa ja nosta fileet hetkeksi sivuun.

4. Yhdistä paistinpannuun muodostunut mehu marinadiin ja kaada se uunipannuun. Lisää paistetut fileet sekä hiukan rosmariinia ja mustapippuria. Valele fileet marsalaviinillä ja paista 200 asteessa, kunnes marinadi alkaa kiehua.

5. Nosta fileet tarjoiluvadille. Tarjoa lisänä salaattia, jossa on useita salaattilajeja, esimerkiksi vesikrassia, rucolaa ja tammenlehteä, sekä nopeasti suolavedessä kiehautettuja vihreitä papuja ja avocadoa.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.