Annos riittää 6-10:lle

½ purjoa
4 rkl öljyä
1½ litraa keitettyjä kikherneitä
1½ dl appelsiinimehua
¾ dl korppujauhoja (vegaanisia)
2 rkl valkosipulimurskaa
1 dl tuoretta persiljaa
½ dl sitruunamehua
2 rkl soijakastiketta
2 rkl tomaattipyreetä
2 tl jauhettua korianteria
1 tl paprikajauhetta
1 tl mustapippuria
1-2 tl suolaa
(pala tuoretta chiliä)
 
---


1. Pese ja viipaloi purjo. Kuullota viipaleita muutama minuutti paistinpannulla öljyssä.

2. Jauha kikherneet monitoimikoneessa. Lisää samalla appelsiinimehua niin, että massa muuttuu tasaisemmaksi.

3. Sekoita massaan koneen käydessä korppujauhot, persilja ja valkosipulimurska. Lisää makua antamaan sitruunamehu ja mausteet.

4. Lisää tasaiseen massaan purjorenkaat ja halutessasi silputtua tuoretta chiliä.
Tarkista maku.

5. Levitä massa voideltuun ja korppujauhotettuun noin kahden litran vetoiseen uunivuokaan.

6. Paista vesihauteessa 180-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Tarjoa kylmänä tai kuumana.

Vinkki! Pateen voi tehdä myös pienempiin annosvuokiin. Kypsennä niitä silloin 200 asteessa noin 25 minuuttia.

Teksti Christina Aaltio, kuva Jaakko Lukumaa

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.