Noin 20 kpl

4 valkosipulinkynttä
5 dl liotettuja kikherneitä
4 rkl hienonnettua ruohosipulia
3 rkl hienonnettua tuoretta lehti- tai japaninpersiljaa
1 rkl hienonnettua tuoretta minttua
1 tl suolaa
2 tl juustokuminaa (jeera)
1 tl kuivattua korianteria
½ tl cayennenpippuria
2 rkl vehnäjauhoja
noin 1 l rypsiöljyä uppopaistamiseen

---


1. Kuori ja hienonna valkosipulit. Laita ne tehosekoittimeen kikherneiden, mausteiden ja vehnäjauhon kanssa. Jauha karkeahkoksi tahnaksi.

2. Anna taikinan levätä jääkaapissa noin 30 minuuttia. Pyörittele taikinasta pieniä palloja öljytyin käsin. 

3. Friteeraa pallot kullanruskeiksi noin 6 minuuttia öljyssä vokkipannulla tai isossa kattilassa. Nosta pallot reikäkauhalla talouspaperille hetkeksi, niin ylimääräinen öljy imeytyy paperiin. Tarjoile pyörykät tsatsikin kanssa.

Näin friteeraat
Uppopaista pyörykät kuumassa, 170-180-asteisessa öljyssä. Jos sinulla ei ole lämpömittaria, voit testata lämpötilan vaalealla leipäpalalla. Kun se ruskistuu 1-1½ minuutissa, on öljy sopivan kuumaa.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.