Kituutettu uunikala
6 hengelle
1 kg kokonaista kalaa (esim. siikaa, kirjolohta tai lahnaa)
noin 2 kg uusia perunoita
½ purjo
muutama oksa tilliä
noin ¾ dl öljyä
suolaa

Perunanyytit
perunaa
purjoa
tilliä
suolaa
loraus öljyä

---


1. Pane uuni lämpiämään 125 asteeseen.

2. Poista kalasta sisälmykset ja kidukset. Jätä pää paikoilleen äläkä suomusta kalaa. Pyyhi kala puhtaaksi talouspaperilla. Nosta kala voidellulle uunipellille tai uunivuokaan.

3. Pese ja raaputa perunat puhtaiksi. Puolita ne halutessasi. Hienonna purjo ja tilli. Lisää silppu perunoiden joukkoon. Lorauta joukkoon öljyä ja mausta suolalla. Sekoita hyvin.

4. Kääri perunat ensin isoon leivinpaperipalaan ja sitten folioon. Nosta uunivuokaan kalan viereen. Anna kalan ja perunoiden kypsyä uunissa noin 2 ½ tuntia. Tarkista, riittääkö vähempi kypsennysaika. Leikkaa kalan nahka auki saksilla ja käännä nahka sivuun.

5. Mausta kypsä kala suolalla ja rouhitulla pippurilla. Purista päälle sitruunaa.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.