”Harjoituksen jälkeen on nälkä,” sanoo psykologi Topi Ruokolainen, joka herää joka aamu viideltä kahdeksi tunniksi joogaamaan.

Topi Ruokolainen, 34, Helsinki:

”Harrastan astangajoogaa ja olen tehnyt jo 1,5 vuotta joogaharjoituksen aamuisin. Aloitan pari tuntia kestävän harjoituksen viideltä tyhjällä vatsalla, mutta sen jälkeen on tärkeää saada aamiaista.

Teen ayurvedisen aamupuuron yleensä valmiiksi kotona ja lämmitän työpaikallani. Jos aamu alkaa kokouksella enkä ehdi syödä puuroa, teen smoothien. Sen voi juoda vaikka bussissa. Lounaan syön työpaikallani koulussa ja illallisen kello 19–20.

Pyrin syömään toisella aterialla tukevammin ja toisella kevyemmin. En syö illalla raskaasti, sillä joogaharjoitus on niin varhain. Välipaloiksi syön hedelmiä, pähkinöitä tai leipää.

Tahdon syödä mahdollisimman tuoretta ja terveellistä ruokaa: kesällä salaattia ja kylmään aikaan keittoja ja uunivihanneksia. Olen ollut kala-kasvisruokavaliolla 10 vuotta.

Joogan myötä olen jättänyt pois kalan ja roskaruuan. Alkoholinkäyttöni on vähentynyt selvästi ja käytän yhä vähemmän maitotuotteita.”

 

Ayurvedinen aamupuuro

1 dl kaurahiutaleita
1 rkl gheetä eli kirkastettua voita
ripaus fenkolinsiemeniä
ripaus kardemummaa
1/2 tl kanelia
2 dl vettä
1/2 dl mantelimaitoa

Paahda kaurahiutaleet paistinpannulla.

Lämmitä kattilassa ghee eli kirkastettu voi. Lisää sulaneen gheen joukkoon yhteensä noin teelusikallinen fenkolinsiemeniä, kanelia ja kardemummaa.

Lisää paahdetut kaurahiutaleet ja vettä. Keitä 10 minuuttia.

Lisää joukkoon mantelimaitoa ja anna hautua.

Lue lisää ayrvedasta ja ayurvedisestä ruokavaliosta täältä

Kodin Kuvalehti 18/2015 tarjoilee ahkerille liikkujille sopivia reseptejä ja rautaisannoksen urheilijan ravintotietoa.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.