300 g kukkakaalia suupaloina
4 isoa porkkanaa paloina
1 sipuli lohkoina
1 paprika suikaleina
3 rkl ruokaöljyä
400 g marinoimattomia broilerin fileesuikaleita
2 tlk (á 4 dl) kookosmaitoa
2-4 rkl punaista currytahnaa
1 tl suolaa
2 rkl tummaa muscovadosokeria tai fariinisokeria
1-2 tl juustokuminaa eli jeeraa
(rusinoita ja pähkinöitä)

---


1. Kuori ja pilko kasvikset valmiiksi kulhoihin.

2. Kuumenna öljy pannulla tai kattilassa. Ruskista broilerisuikaleet nopeasti. Siirrä syrjään odottamaan.

3. Kuumenna  lisää öljyä ja laita currytahna sekaan. Sekoita välillä, varo polttamasta.
Kaada kookosmaito pannulle ja sekoita currytahnan kanssa. Lisää kasvikset kypsymisjärjestyksessä eli ensin kukkakaali ja porkkanat. Kypsennä 10 minuuttia. Lisää kanat, sipuli ja paprika. Kypsennä 5-7 minuuttia.

4. Tarkista makua välillä, jotta saat itsellesi sopivan vahvuuden. Lisää halutessasi currytahnaa, mutta muista, että sitä on helpompi lisätä kuin saada liian tulista makua pois. Lisää halutessasi suola ja pyöristä makua sokerilla. Mausta ruokaa myös juustokuminalla.
Anna ruuan hautua meheväksi, noin 15 minuuttia. Lisää halutessasi rusinat ja pähkinät.

5. Tarjoa riisin ja kurkkuraidan kanssa.

Vinkki! Ruuan voi valmistaa myös edellisenä päivänä.

Teksti Kiia Renko, kuva Pia Inberg

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.