2 pkt (à 400 g) pakastepiirakkataikinaa, esim. Sunnuntai

Täyte
125 g fileepekonia
200 g herkkusieniä
3 dl jauhelihakastiketta
1 dl murusteltua fetajuustoa
1 rkl kapriksia
3 rkl viipaloituja oliiveja
3 munaa
1 prk (250 g) ranskankermaa
voiteluun muna

---


1. Lämmitä uuni 225 asteeseen.

2. Kuutioi fileepekoni ja viipaloi herkkusienet. Paista pekonia muutama minuutti pinnoitetulla pannulla. Lisää joukkoon sienet ja jatka paistamista, kunnes ne ovat pehmenneet. Lisää pannulle jauhelihakastike, feta, kaprikset ja oliivit. Ota pannu pois liedeltä.

3. Sekoita kulhossa munien rakenne kevyesti rikki. Lisää joukkoon ranskankerma. Yhdistä munaseos jauhelihaseoksen kanssa.

4. Kaaviloi toinen sulanut taikina ohuemmaksi levyksi ja nosta se irtopohjaiseen, voideltuun vuokaan. Kaada jauhelihaseos pohjan päälle. Kauli toinen taikina noin 2 millimetrin paksuiseksi levyksi. Leikkaa veitsellä tai taikinapyörällä levystä muutaman sentin paksuisia suikaleita ja levitä ne piirakan päälle.

5. Voitele pinta vatkatulla munalla. Paista piirakkaa uunin alatasolla noin 25 minuuttia. Nosta piirakka tarvittaessa paistamisen lopuksi uunin ylätasolle, niin se saa kauniin värin pintaan.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.