4 hengelle

650-700 g luullista lampaanlapaa paloina
2-3 rkl öljyä
1 iso sipuli
3 porkkanaa
5 valkosipulinkynttä
1 sitruunan mehu
1 rkl soijakastiketta
vettä
rouhittua mustapippuria
2 ps (á 200 g) pakasteherneitä
suolaa

---


1. Ruskista siistityt lihapalat öljyssä. Nosta sivuun. Kuullota kuorittu ja viipaloitu sipuli, porkkanat ja valkosipulinkynnet.

2. Nosta sipulit ja porkkanat pataan ja lisää sekaan lihapalat, sitruunamehu, soija ja vettä niin paljon, että liha peittyy. Mausta pippurilla. Peitä pata kannella ja paista uunin alatasolla 200 asteessa puoli tuntia. Alenna lämpö 175 asteeseen ja paista edelleen 40 minuuttia.

3. Nosta pata uunista, käännä lihapalat ja lisää herneet. Pane pata takaisin uuniin ja paista ilman kantta 15 minuuttia. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa.

4 .Tarjoa esimerkiksi keitettyjen perunoiden tai perunamuusin kanssa.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.