Talvella on ihana kaivaa kuivakaapista tai pakastimesta arominsa säästäneitä sieniä. Lue tästä, kuinka sienistä saa rapsakan kuivia tai pieneen pakastettuja.

Sienten kuivaaminen on ikivanha säilöntätapa. Samalla säästät sienten maun ja ravintoaineet. Kuivatuissa tuotteissa maku ja ravintoaineet säilyvät, mutta mikrobit kuolevat, koska ne eivät saa riittävästi vettä.

Ilmatiiviisiin purkkeihin tai paperipussiin pakattuina kuivatut tuotteet säilyvät pimeässä paikassa jopa vuosia. Kuivatus on myös vähän säilytystilaa ja energiaa vievä tapa säilöä luonnon antimia.

Näin kuivatat sienet:

Puhdista sienet huolella. Älä huuhtele, sillä kosteat sienet kuivuvat hitaammin. Kuivattavaksi sopivia sieniä ovat esimerkiksi tatit, vahverot, mustatorvisieni, lampaankääpä ja vaalea orakas.

Viipaloi isot sienet. Pienet ja ohutmaltoiset voi jättää kokonaisiksi.

Sienten kuivatus onnistuu paitsi kuivurissa (lämpötila korkeintaan 35–40 astetta), myös esimerkiksi sideharson tai ohuen paperin päällä pyykinkuivaustelineellä. Kuivurissa lämpötilaa voidaan säätää helposti ja lämpötila pitää tasaisena.

Kiertoilmauunissa voi kuivata kolme ritilällistä kerrallaan. Sienet kuivuvat 30–35 asteessa. Uunin luukku on hyvä pitää auki. Kuivumiseen menee 6-8 tuntia sienilajista riippuen. Älä pidä uunia yli 50-asteisena, muuten neste irtoaa sienistä liian nopeasti ja sienet kypsyvät.

Hennot sienet, kuten suppilovahvero, kuivuvat hyvin huoneenlämmössä. Sähköinen sienikuivuri kuivaa sienet 4–6 tunnissa, mutta huoneenlämmössä kuivatus voi kestää useita päiviä. Sienet ovat riittävän kuivia, kun ne murenevat käsin puristettaessa.

Puhdista sienet ennen kuivatusta ja leikkaa tasakokoisiksi paloiksi tai viipaleiksi. Älä huuhtele tai ryöppää. Kuivatut sienet liotetaan ennen kuin ne lisätään ruokaan.

Korvasieniä voidaan säilöä myös kuivaamalla, jolloin kuivaamistilaa on tuuletettava. Kuivatut korvasienet pitää keittää kahteen kertaan liotuksen jälkeen vähintään viisi minuuttia kerrallaan. Keitinvesi vaihdetaan ja sienet huuhdellaan hyvin keittokertojen välillä.
Kuivatut sienet säilytetään ilmatiiviissä, kannellisissa purkeissa valolta suojattuna.

* * * * * * * *

Toinen hyvä tapa saada metsästä löytyneet sienet talteen on pakastaminen. Oikein pakastettuja sieniä voi syödä seuraavaan satokauteen saakka. Pakastaminen on useimmille sienille sopiva säilöntätapa. Rouskut pitää ryöpätä, huuhdella kylmällä vedellä ja valuttaa huolella. Kantarelleista, suppilovahveroista, haperoista ja tateista haihdutetaan enimmät nesteet pienellä lämmöllä pannulla.

Näin pakastat sienet:

Puhdista pakastettavat sienet. Pilko ne pienemmiksi. Keitä kokoon omassa liemessään pannulla, kunnes niistä irtoava neste on haihtunut. Kuumennus lopettaa sienten oman entsyymitoiminnan ja niiden säilyvyys paranee.

Kuumennettaessa sienten tilavuus pienenee. Siten ne vievät pakastimessa vähemmän tilaa.

Rouskujen kaltaiset kirpeät sienet keitetään ennen pakastamista.

Kovamaltoiset lajit kuten pienet tatit ja lampaankääpä voidaan pakastaa myös raakana.

Pyri jäädyttämään sienet mahdollisimman nopeasti, koska hitaassa pakastumisessa syntyvät suuret jääkiteet rikkovat sienten solut.

Pakasta keitetyt tai liemessään kiehautetut sienet vasta jäähtyneinä. Sienet voi myös huuhdella kylmiksi.
Jos sieniin on lisätty rasvaa, ne säilyvät pakastettuina kolmisen kuukautta. Muuten niitä voi syödä vaikka vuoden.

Tuottiko kasvimaa satoa? Kesäkurpitsa sopii niin grillattavaksi, hillopurkkiin kuin pastan sekaan. 

Kesäkurpitsa on suosittu kasvimaan herkku, joka tuottaa monille runsaasti satoa. Kodin Kuvalehti keräsi yhteen parhaat kesäkurpitsareseptit.

Uuniin

Uunissa kesäkurpitsa muuttuu moneksi. Täytä koverretut kurpitsat jauhelihalla ja pavuilla päivälliseksi tai ruokaisaksi iltapalaksi. Siivuta kesäkurpitsa vuokaan sipulin, munien ja tomaatin kanssa, niin saat ihanan Provencen kesäkurpitsapaistoksen. Myös broileri ja kesäkurpitsa rimmaavat loistavasti parina: tässä ohjeessa kanasuikaleet peitetään herkullisella kesäkurpitsa-purjogratiinilla.

Grilliin

Halloumin lisäksi kesäkurpitsan kanssa voi grillata yhtä lailla fetaa tai mozzarellaa, mutta muista seurata juuston sulamista. Mausteeksi lorautetaan balsamicoa! Kokonaisten grillattujen kesäkurpitsojen kaveriksi sopii sienimuhennos ja oheen hauska gribiche-kastike. 

Pastaan

Parmesanjuusto sulaa ihanan suolaiseen kesäkurpitsaspagettiin. Herkullinen pasta syntyy myös, kun yhdistät kesäkurpitsan ja vuohenjuuston. Pehmeänsuloinen basilika-kesäkurpitsapasta saa potkua raikkaasta yrtistä ja valkosipulista. Kurpitsasta syntyy juustohöylällä nuudeleita, jotka sopivat erinomaisesti yhteen itämaisten makujen kanssa.

Hillopurkkiin

Kesäkurpitsa sopii myös hillottavaksi. Kesäkurpitsa-omenahillo maustetaan kardemummalla, tämä hillo puolestaan saa piristyksen mintusta. 

Iltapalaksi

Tämä sitruunasta raikkautta saava kesäkurpitsa-minttupiirakka syntyy helposti, jos käytät apuna valmispohjaa. Pikkunälkään maistuu peruna-kesäkurpitsapiirakka, jonka makua voi muunnella tuorejuustoa vaihtamalla.

 

 

 

Makea bataattilaatikko on joulun uusi hitti.

1–1,2 kg bataatteja
2–3 dl  maitoa
½ dl vehnäjauhoja
2–3 rkl siirappia
½ tl  kardemummaa
½ tl  kanelia
1 tl suolaa
2 rkl sitruunamehua

Pinnalle
3 rkl korppujauhoja
2 rkl voita

---
 

1. Kuori ja lohko bataatit. Keitä noin 15 minuuttia, kunnes bataatit ovat pehmeitä. Soseuta sauvasekoittimella. Jäähdytä bataattisose haaleaksi. Lisää loput aineet ja sekoita hyvin.

2. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Ripottele pinnalle korppujauhoja. Laita päälle muutama voinokare. Paista 150 asteessa uunin alatasolla noin 1½ tuntia.