Soutzoukakia on kreikkalainen lammasruoka.

Valmista ensin kastike. Valitse hieman ylikypsiä, punaisia tomaatteja. Jos tomaatit eivät ole tarpeeksi kypsiä, lisää kastikkeeseen hieman tomaattipyreetä ja sokeria.
Poista tomaateista kannat, paloittele ja soseuta teho- tai sauvasekoittimella.

Kuullota sipuli, valkosipuli ja chili oliiviöljyssä. Lisää tomaatit, liemi tai vesi ja mausteet. Hauduta miedolla lämmöllä ainakin tunnin verran. Pitkä haudutusaika syventää tomaattikastikkeen aromia ja makeuttaa sitä. Lopuksi tarkista maku ja rakenne.

Valmista lihapullat. Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen. Sekoita jauhelihasta ja muista aineksista tasainen taikina. Anna seoksen rauhoittua puoli tuntia jääkaapissa.

Muotoile taikinasta käsin pitkulaisia, noin tennispallon kokoisia pullia. Puristele pallot soikeiksi, kävyn muotoisiksi puikuloiksi. Paista murekepuikuloiden pinta ruskeaksi kuumassa oliiviöljyssä ja aseta ne uunikestävään vuokaan. Kaada tomaattikastike päälle ja hauduta uunissa noin puoli tuntia.

Tarjoa keitetyn riisin kanssa. Basmati sopii parhaiten mutta myös sahramilla maustettu pilahviriisi on hyvää.

Resepti

Annoksia:
4
Vaikeustaso:
Kohtalainen

Resepti

250
g
vähärasvaista karitsan jauhelihaa
250
g
vasikan jauhelihaa
1
kpl
vaaleaa leipäviipaletta
1
kpl
salottisipuli raastettuna
1
kpl
kananmunaa
2
kpl
valkosipulinkynttä
hienoa merisuolaa
maustepippuria
1
tl
juustokuminaa
2
rkl
lehtipersiljaa
oliiviöljyä

Tomaattikastike

500
g
terttu- tai luumutomaatteja
1
tl
tomaattipyreetä
1
tl
sokeria
oliiviöljyä
2
kpl
salottisipulia
1
kpl
valkosipulinkynttä
5
dl
vettä tai lihalientä
chiliä tai cayennepippuria
tulista paprikajauhetta
lehtipersiljaa
hienoa merisuolaa
mustapippuria
juustokuminaa

Tuottiko kasvimaa satoa? Kesäkurpitsa sopii niin grillattavaksi, hillopurkkiin kuin pastan sekaan. 

Kesäkurpitsa on suosittu kasvimaan herkku, joka tuottaa monille runsaasti satoa. Kodin Kuvalehti keräsi yhteen parhaat kesäkurpitsareseptit.

Uuniin

Uunissa kesäkurpitsa muuttuu moneksi. Täytä koverretut kurpitsat jauhelihalla ja pavuilla päivälliseksi tai ruokaisaksi iltapalaksi. Siivuta kesäkurpitsa vuokaan sipulin, munien ja tomaatin kanssa, niin saat ihanan Provencen kesäkurpitsapaistoksen. Myös broileri ja kesäkurpitsa rimmaavat loistavasti parina: tässä ohjeessa kanasuikaleet peitetään herkullisella kesäkurpitsa-purjogratiinilla.

Grilliin

Halloumin lisäksi kesäkurpitsan kanssa voi grillata yhtä lailla fetaa tai mozzarellaa, mutta muista seurata juuston sulamista. Mausteeksi lorautetaan balsamicoa! Kokonaisten grillattujen kesäkurpitsojen kaveriksi sopii sienimuhennos ja oheen hauska gribiche-kastike. 

Pastaan

Parmesanjuusto sulaa ihanan suolaiseen kesäkurpitsaspagettiin. Herkullinen pasta syntyy myös, kun yhdistät kesäkurpitsan ja vuohenjuuston. Pehmeänsuloinen basilika-kesäkurpitsapasta saa potkua raikkaasta yrtistä ja valkosipulista. Kurpitsasta syntyy juustohöylällä nuudeleita, jotka sopivat erinomaisesti yhteen itämaisten makujen kanssa.

Hillopurkkiin

Kesäkurpitsa sopii myös hillottavaksi. Kesäkurpitsa-omenahillo maustetaan kardemummalla, tämä hillo puolestaan saa piristyksen mintusta. 

Iltapalaksi

Tämä sitruunasta raikkautta saava kesäkurpitsa-minttupiirakka syntyy helposti, jos käytät apuna valmispohjaa. Pikkunälkään maistuu peruna-kesäkurpitsapiirakka, jonka makua voi muunnella tuorejuustoa vaihtamalla.

 

 

 

Makea bataattilaatikko on joulun uusi hitti.

1–1,2 kg bataatteja
2–3 dl  maitoa
½ dl vehnäjauhoja
2–3 rkl siirappia
½ tl  kardemummaa
½ tl  kanelia
1 tl suolaa
2 rkl sitruunamehua

Pinnalle
3 rkl korppujauhoja
2 rkl voita

---
 

1. Kuori ja lohko bataatit. Keitä noin 15 minuuttia, kunnes bataatit ovat pehmeitä. Soseuta sauvasekoittimella. Jäähdytä bataattisose haaleaksi. Lisää loput aineet ja sekoita hyvin.

2. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Ripottele pinnalle korppujauhoja. Laita päälle muutama voinokare. Paista 150 asteessa uunin alatasolla noin 1½ tuntia.