Soutzoukakia on kreikkalainen lammasruoka.

Valmista ensin kastike. Valitse hieman ylikypsiä, punaisia tomaatteja. Jos tomaatit eivät ole tarpeeksi kypsiä, lisää kastikkeeseen hieman tomaattipyreetä ja sokeria.
Poista tomaateista kannat, paloittele ja soseuta teho- tai sauvasekoittimella.

Kuullota sipuli, valkosipuli ja chili oliiviöljyssä. Lisää tomaatit, liemi tai vesi ja mausteet. Hauduta miedolla lämmöllä ainakin tunnin verran. Pitkä haudutusaika syventää tomaattikastikkeen aromia ja makeuttaa sitä. Lopuksi tarkista maku ja rakenne.

Valmista lihapullat. Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen. Sekoita jauhelihasta ja muista aineksista tasainen taikina. Anna seoksen rauhoittua puoli tuntia jääkaapissa.

Muotoile taikinasta käsin pitkulaisia, noin tennispallon kokoisia pullia. Puristele pallot soikeiksi, kävyn muotoisiksi puikuloiksi. Paista murekepuikuloiden pinta ruskeaksi kuumassa oliiviöljyssä ja aseta ne uunikestävään vuokaan. Kaada tomaattikastike päälle ja hauduta uunissa noin puoli tuntia.

Tarjoa keitetyn riisin kanssa. Basmati sopii parhaiten mutta myös sahramilla maustettu pilahviriisi on hyvää.

Resepti

Annoksia:
4
Vaikeustaso:
Kohtalainen

Resepti

250
g
vähärasvaista karitsan jauhelihaa
250
g
vasikan jauhelihaa
1
kpl
vaaleaa leipäviipaletta
1
kpl
salottisipuli raastettuna
1
kpl
kananmunaa
2
kpl
valkosipulinkynttä
hienoa merisuolaa
maustepippuria
1
tl
juustokuminaa
2
rkl
lehtipersiljaa
oliiviöljyä

Tomaattikastike

500
g
terttu- tai luumutomaatteja
1
tl
tomaattipyreetä
1
tl
sokeria
oliiviöljyä
2
kpl
salottisipulia
1
kpl
valkosipulinkynttä
5
dl
vettä tai lihalientä
chiliä tai cayennepippuria
tulista paprikajauhetta
lehtipersiljaa
hienoa merisuolaa
mustapippuria
juustokuminaa