8-10 hengelle

1 kg lampaan jauhelihaa
2 punasipulia
4–6 valkosipulinkynttä
1 dl korppujauhoja
1 dl maitoa
2 rkl tuoretta rosmariinia
½ ruukkua timjamia
1–1½ rkl suolaa
1–2 tl rouhittua mustapippuria
½ tl chilijauhetta
2 munaa

---

 

1. Kuori sipulit ja silppua pieniksi. Kuori ja purista valkosipulinkynnet. Kuullota sipulit öljyssä pehmeiksi.

2. Turvota korppujauhoja maidossa 5 minuuttia. Silppua rosmariini veitsellä hyvin pieneksi silpuksi.

3. Sekoita kaikki murekeainekset hyvin keskenään.

4. Muotoile massasta pieniä cocktailpyöryköitä kostutetuin sormin. Pane pyörykät uunipellille leivinpaperin päälle. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla noin 15 minuuttia.

Vinkki! Tarjoa lihapullat sellaisenaan tai sekoita salaatin sekaan.

Katso salaatin ohje täältä

 

Teksti Kiia Renko ja Tiina Rinkinen, kuva Pia Inberg

Makea bataattilaatikko on joulun uusi hitti.

1–1,2 kg bataatteja
2–3 dl  maitoa
½ dl vehnäjauhoja
2–3 rkl siirappia
½ tl  kardemummaa
½ tl  kanelia
1 tl suolaa
2 rkl sitruunamehua

Pinnalle
3 rkl korppujauhoja
2 rkl voita

---
 

1. Kuori ja lohko bataatit. Keitä noin 15 minuuttia, kunnes bataatit ovat pehmeitä. Soseuta sauvasekoittimella. Jäähdytä bataattisose haaleaksi. Lisää loput aineet ja sekoita hyvin.

2. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Ripottele pinnalle korppujauhoja. Laita päälle muutama voinokare. Paista 150 asteessa uunin alatasolla noin 1½ tuntia.

 

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.