400 g alkuperänaudan etuselkää, lapaa tai ulkopaistia
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 keskikokoinen porkkana
pienehkö pala palsternakkaa
pienehkö pala juuriselleriä
reilu 1 rkl tomaattipyreetä
10 kokonaista mustapippuria
4–5 laakerinlehteä
3–4 timjamin oksaa
5–6 dl punaviiniä tai punaista, puolikuivaa marjaviiniä
1 dl vettä
suolaa

rypsiöljyä ruskistamiseen

---


1. Leikkaa huoneenlämpöinen liha noin 2 sentin kuutioiksi ja ruskista kuutiot pienissä erissä rypsiöljyssä. Muista, että laitat pannuun ainoastaan 1/3 lihaa pannun pinta-alasta.

2. Kuori ja silppua sipuli ja murskaa kuorittu valkosipulinkynsi. Kuutioi kuoritut porkkana, palsternakka ja selleri. Ruskista ensin valkosipuli sekä juures- ja sipulikuutiot öljyssä. Kun vihannekset ovat saaneet hyvin väriä, lisää tomaattipyree. Kääntele sitä hetki vihannesten seassa.

3. Lisää pannulle tilkka vettä, jotta saat irrotettua kaikki maut pannusta. Lisää seos lihojen joukkoon ja kaada päälle punaviiniä niin, että neste jää reilun sentin verran lihanpinnan alapuolelle. Anna padan muhia kannen alla uunissa 100–120 asteessa 2–3 tuntia, kunnes lihat ovat mureita.

4. Tarjoa keitettyjen perunoiden kera.

Teksti Marja Samuli

Makea bataattilaatikko on joulun uusi hitti.

1–1,2 kg bataatteja
2–3 dl  maitoa
½ dl vehnäjauhoja
2–3 rkl siirappia
½ tl  kardemummaa
½ tl  kanelia
1 tl suolaa
2 rkl sitruunamehua

Pinnalle
3 rkl korppujauhoja
2 rkl voita

---
 

1. Kuori ja lohko bataatit. Keitä noin 15 minuuttia, kunnes bataatit ovat pehmeitä. Soseuta sauvasekoittimella. Jäähdytä bataattisose haaleaksi. Lisää loput aineet ja sekoita hyvin.

2. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Ripottele pinnalle korppujauhoja. Laita päälle muutama voinokare. Paista 150 asteessa uunin alatasolla noin 1½ tuntia.

 

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.