400 g alkuperänaudan etuselkää, lapaa tai ulkopaistia
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 keskikokoinen porkkana
pienehkö pala palsternakkaa
pienehkö pala juuriselleriä
reilu 1 rkl tomaattipyreetä
10 kokonaista mustapippuria
4–5 laakerinlehteä
3–4 timjamin oksaa
5–6 dl punaviiniä tai punaista, puolikuivaa marjaviiniä
1 dl vettä
suolaa

rypsiöljyä ruskistamiseen

---


1. Leikkaa huoneenlämpöinen liha noin 2 sentin kuutioiksi ja ruskista kuutiot pienissä erissä rypsiöljyssä. Muista, että laitat pannuun ainoastaan 1/3 lihaa pannun pinta-alasta.

2. Kuori ja silppua sipuli ja murskaa kuorittu valkosipulinkynsi. Kuutioi kuoritut porkkana, palsternakka ja selleri. Ruskista ensin valkosipuli sekä juures- ja sipulikuutiot öljyssä. Kun vihannekset ovat saaneet hyvin väriä, lisää tomaattipyree. Kääntele sitä hetki vihannesten seassa.

3. Lisää pannulle tilkka vettä, jotta saat irrotettua kaikki maut pannusta. Lisää seos lihojen joukkoon ja kaada päälle punaviiniä niin, että neste jää reilun sentin verran lihanpinnan alapuolelle. Anna padan muhia kannen alla uunissa 100–120 asteessa 2–3 tuntia, kunnes lihat ovat mureita.

4. Tarjoa keitettyjen perunoiden kera.

Teksti Marja Samuli

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.