noin 6 hengelle

Karamelli
100 g sokeria
2 rkl vettä

Vanukas
1 l (täys)maitoa
2 dl sokeria
yhden pestyn sitruunan raastettu kuori
noin 5 reilunkokoista korppua tai kuivaa vaaleaa leipää
5 munaa
maun mukaan kanelia
2 tl vaniljasokeria

---


1. Mittaa sokeri ja vesi kattilaan. Kuumenna, kunnes ne muodostavat kauniin vaaleanruskean karamelliliemen. Kaada karamelli noin 11 x 30 senttiä kooltaan olevaan uunivuokaan. Jätä vuoka jäähtymään. Varo koskemasta karamelliin, sillä se on polttavan kuumaa.

2. Lämmitä uuni 180 asteeseen. Laita vesihaude valmistumaan uuniin. Tarvitset sitä varten noin 5 senttiä syvän, reilunkokoisen uunivuoan, johon uunileipävuoka mahtuu. Täytä se puoleen väliin asti vedellä ja nosta uuniin.

3. Laita maito, sokeri sekä sitruunankuori isoon kattilaan ja kiehauta. Siirrä kattila pois liedeltä. Ota 2 dl maidosta sivuun. Jätä loput ainekset maustumaan kannen alle.

4. Murenna korput isoon vatiin ja kaada sivuun otettu maito niiden sekaan. Muussaa hyvin. Jätä turpoamaan 5 minuutiksi.

5. Vatkaa munat kevyesti. Lisää ne, kaneli ja vanilliinisokeri korppujen joukkoon ja sekoita. Poista sitruunankuori kattilasta. Kaada maito korppujen sekaan. Sekoita.

6. Kaada seos karamellisoituun vuokaan. Nosta vuoka vesihauteeseen uuniin noin 45 minuutiksi. Kokeile puisella tikulla, että vanukas on valmis. Jos tikku jää kosteaksi, on vanukas vielä hieman raaka. Tarjoile jäähtyneenä tai kylmänä.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.