5 dl maitoa
2 munaa
2½ dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
(2 rkl sokeria)
3 rkl juoksevaa margariinia tai öljyä

Paistamiseen
voita, juoksevaa margariinia tai öljyä

---


1. Sekoita maitoon munat, jauhot ja juokseva margariini tai öljy. Lisää suola ja makeita lettuja tehdessäsi myös sokeri. Anna taikinan turvota vähintään puoli tuntia.

2. Kuumenna paistinpannulla rasva ja paista taikinasta kauniin kullanruskeita ohuita lettuja. Tarjoa sellaisenaan tai tuoreiden mansikoiden tai hillon kanssa.

Muuntele perusohjetta makusi mukaan

Lisää

* 2 tl pestyn sitruunan raastettua kuorta
* 2 tl vaniljasokeria
* ripaus tummaa kaakaojauhetta
* paiston aikana nonparelleja
* pinaattilettuja saat lisäämällä 1 dl sulatettua ja valutettua pakastepinaattia tai lisäämällä taikinaan vastaavan määrä kuullotettua tuoretta pinaattia
* kokeile korvata lettutaikinan maito kookos- tai soijamaidolla
* mausteeksi taikinaan sopii teelusikallinen vaniljasokeria tai kardemummaa
* lisää perustaikinaan 1 muna, 1 1/2 dl vehnäjauhoja ja 1 1/2 tl leivinjauhetta. Paista pienellä lämmöllä ja pidempään. Saat paksuja, amerikkalaistyyppisiä lettuja.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.