4-6 hengelle

1 broilerin rintafile
150 g porsaan sisäfileetä
150 g kuorittuja katkarapuja
1 sipuli
2 cm inkivääriä
2 valkosipulin kynttä
250 g kiinankaalia
150 g tuoreita pinaatinlehtiä
3 kevätsipulia
250 g nuudeleita
1 rkl öljyä
3 rkl soijakastiketta
1-2 tl chilikastiketta
1 rkl viinietikkaa
1 tl sokeria
½ tl suolaa

----


1. Laita broilerin- ja porsaanfileepalat pakastimeen noin puoleksi tunniksi, jotta saat ne leikattua paremmin. Sulata katkaravut. Kuori sipuli, inkiväärinpala ja valkosipulit. Suikaloi sipuli ja silppua inkivääri sekä valkosipulit.

2. Suikaloi kiinankaali, pinaatinlehdet ja kevätsipulit. Pehmennä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan.

3. Leikkaa kohmeiset lihat ohuiksi viipaleiksi. Kuumenna puolet öljystä suuressa vokkipannussa ja paista lihaviipaleet nopeasti. Lisää katkaravut ja jatka paistamista pari minuuttia. Kumoa lautaselle.

4. Kuumenna loppu öljy pannussa ja paista sipuli, inkivääri ja valkosipuli, mutta älä päästä ruskistumaan. Kaada pannuun soija, chili, viinietikka, sokeri ja suola. Kiehauta. Kääntele sekaan kiinankaali, pinaatti ja kevätsipuli sekä lihat ja katkaravut. Peitä pannu kannella ja keitä 3-4 minuuttia. Tarkista maku ja nostele sekaan nuudelit. Kuumenna ja tarjoa heti.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.