Pataruuan lihat ruskistetaan pannulla ja muhitellaan pitkään ja hartaasti. Odotus palkitsee kokin ja kaikki syömään pääsevät.

4-6 annosta

600 g naudanlihaa (sisä-, paahto-, ulko- tai kulmapaistia)
2 porkkanaa
4-6 pientä keltasipulia tai salottisipulia
3-4 valkosipulinkynttä
noin 200 g tuoreita herkkusieniä
1-2 rkl ruokaöljyä
2 rkl vehnäjauhoja
1 dl vettä
2 rkl lihafondia tai 1 lihaliemikuutio
2 rkl tomaattipyreetä
½ tl rouhittua mustapippuria
1 tl kuivattua timjamia
3-4 dl punaviiniä
(suolaa)

---

 

1. Leikkaa liha 2 cm x 2 cm kuutioiksi. Kuori ja paloittele porkkanat reiluiksi paloiksi. Kuori sipulit ja jätä niihin kanta, jotta sipulit säilyvät kokonaisina. Leikkaa suuremmat sipulit kahteen osaa ja jätä pienemmät kokonaisiksi. Puhdista herkkusienet.

2. Kuumenna tilkka öljyä paistinpannulla ja ruskista siinä lihapalat 2-3 erässä. Siirrä ruskistunut erä pataan. Jatka paistamista tilkassa öljyä, kunnes kaikki lihat ja myös kasvikset sekä sienet ovat saaneet hieman paistoväriä pannulla.

3. Ripottele vehnäjauhot ruskistettujen kasvisten ja lihojen päälle pataan. Sekoita kevyesti. Huuhdo aromit paistinpannusta talteen desilitralla vettä. Kaada paistoliemi pataan.

4. Nosta pata liedelle ja lisää kaikki mausteet fondi tai kuutio, pyree, pippuri ja timjami. Kaada lopuksi punaviiniä pataan niin, että lihat ja kasvikset lähes peittyvät.

5. Kun pata kiehahtaa, laske lämpöä hieman alle keskilämmön. Nosta kansi päälle ja anna ruuan hautua levyllä lihan sitkeydestä riippuen 1-1½ tuntia. Sekoittele välillä. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.

 

 

Tuoreet marjat kruunaavat kotiviilin.

Kotiviilin tekemiseen tarvitsee vain kaksi raaka-ainetta ja tarpeeksi aikaa.

Monelle meistä viili edustaa nimenomaan lapsuuden muistoja; lämpimiä kesiä mummolassa, vastapoimittujen marjojen makeutta ja kukkasin koristeltuja posliinikulhoja.

Retromakumatkalle pääsee valmistamalla viilin itse.

Kaupan viili ajaa asiansa aamupalapöydässä, mutta kunnon retromakumatkalle pääsee valmistamalla viilin itse. Se ei ole vaikeaa!

Oikeastaan viili valmistaa itse itsensä.

Valmis viili toimii pohjana

Ideana on laittaa nokare valmista viiliä kulhoon "siemeneksi". Kaada viilin päälle maitoa, sekoita varovasti ja peitä liinalla.

Viiliä ei tarvitse sekoitella tai muutenkaan vahtia tekeytymisen aikana.

Viili saa tekeytyä huoneenlämmössä kaikessa rauhassa puolentoista vuorokauden verran. Sitä ei tarvitse sekoitella tai muutenkaan vahtia tekeytymisen aikana. Maitohappobakteerit tekevät työn puolestasi.

Kun viili on valmis, nosta se jääkaappiin viilenemään.

Marjoja vai leseitä?

Kotiviili maistuu parhaalta tuoreiden marjojen kanssa, mielellään juuri sellaisesta kukkasin koristellusta posliinikulhosta syötynä.

Halutessasi voit sekoittaa viiliin myös leseitä, pähkinöitä tai vaikkapa auringonkukansiemeniä.

Mitä sinä syöt mieluiten viilin kanssa? Kerro kommenttiosiossa!

Mitä sinä syöt mieluiten viilin kanssa? Kerro kommenttiosiossa!

Kotiviilin tarkan reseptin löydät KK:n reseptihausta.

Ota talteen myös parhaat hillo- ja myslireseptit:

Kesäkurpitsahillo

Uunissa keitetty punaherukkahillo

Uuniomenasose

Lakka-sitruunahyytelö

Mysli kuivatuista marjoista

 

 

Ylioppilasjuhliin saapuu todennäköisesti kasvissyöjä, ehkä vegaanikin. Porkkanakakku käy myös hänelle, kun teet voikreemin kookosöljystä. 

Resepti

Annoksia:
15
Vaikeustaso:
Kohtalainen

Vegaaninen porkkanakakku

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Voitele ja jauhota irtopohjavuoka ( 24 cm) oliiviöljyllä ja vehnäjauhoilla.

Sekoita porkkanasose, öljy, mehu ja fariinisokeri kaapimella. Jos teet porkkanasoseen itse, anna sen jäähtyä ensin. Yhdistä kaneli, leivinjauhe ja suola jauhoihin. Sekoita porkkana-seokseen. 

Kaada taikina vuokaan. Kypsennä uunissa noin 50 minuuttia. Jäähdytä.

Tee voikreemi. Sekoita kookosöljy ja margariini sähkövatkaimella. Lisää tomusokeri ja mehua sen verran, että saat kreemistä hyvin levittyvää. Vatkaa kuohkeaksi. 

Jos kakun pinta on kohonnut, tasoita se veitsellä ja leikkaa kakku kolmeen kerrokseen. Nosta alin kerros tarjoilulautaselle. Levitä kerros kreemiä pohjalle. Täytä loput kerrokset samalla lailla. Levitä loppu kreemi pinnalle. Voit jättää kakun sivut pilkottamaan kreemin alta.

Koristele kakku hedelmillä, marjoilla ja kuivatulla mustikkamurulla. Saat boysenmarjoista tornin pujottamalla ne varrastikkuun.

500
g
porkkanasosetta (valmista tai itse tehtyä)
2
dl
oliiviöljyä
1 ½ dl appelsiinimehua
3 ½ dl fariinisokeria
7–8 dl vehnäjauhoja
1
rkl
kanelia
1 ½ rkl leivinjauhetta
½ tl suolaa

Vegaaninen voikreemi

200
g
huoneenlämpöistä kookosöljyä
100
g
huoneenlämpöistä margariinia
7
dl
tomusokeria
2–3 rkl sitruunan tai appelsiinin mehua

Koristeluun

¼ cantaloupemelonia
3
passionhedelmää
2
dl
boysenmarjoja
½ dl mulperimarjoja
1
rkl
pakastekuivattua mustikkaa