2 siivua pehmeää valkoista leipää
tilkka vettä
1,2 kg jauhelihaa
isompi nippu sileälehtistä persiljaa
4 munaa
250 g aitoa parmesaania
2 valkosipulinkynttä
suolaa ja mustapippuria myllystä
200 g rusinoita ja pinjansiemeniä (100 g molempia)
vehnäjauhoja

Paistamiseen
auringonkukkaöljyä

Kastike
2 sipulia
1 kg erittäin kypsiä tomaatteja
(tai 4 purkillista italialaisia purkkitomaatteja)
100 g tomaattisosetta
suolaa ja mustapippuria myllystä
reilu loraus oliiviöljyä

---


1. Poista leivästä kuori. Silppua persilja, raasta parmesaani ja pilko valkosipulinkynnet.

2. Liota leipä pehmeäksi tilkkasessa vettä. Sekoita liha, leipä, persilja, munat, parmesaani, valkosipuli, suola ja pippuri isossa astiassa notkeaksi taikinaksi. Käytä hommaan käsiäsi.

3. Lisää pinjansiemenet ja rusinat. Anna taikinan levähtää sillä aikaa, kun teet kastikkeen.

4. Kuullota kuoritut ja pilkotut sipulit kullankeltaiseksi oliiviöljyssä toisessa pannussa.

5. Kalttaa tomaatit eli tee tomaatin pintaan ristiviilto, kasta ne hetkeksi kiehuvaan veteen ja poista irronneet kuoret. Lisää kaltatut tomaatit kuullotettujen sipulien sekaan ja mausta tomaattisoseella, suolalla ja pippurilla. Keitä 15-20 minuuttia.

6. Muotoile taikina lihapulliksi ja puuteroi ne vehnäjauhoilla kevyesti. Tämä pitää pullat mehevinä.

7. Paista pullat pannulla reilussa lorauksessa auringonkukkaöljyä.

8. Kumoa valmiit pullat kastikkeeseen ja keitä vielä kymmenisen minuuttia.

9. Tarjoa ruoka al denteksi keitetyn pastan ja chianti-viinin kanssa.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.