6 annosta

1 kg mureaa lihaa
2 sipulia
1 rkl paprikajauhetta
1 rkl rouhittua mustapippuria
1 tl suolaa
2-3 dl valkoviiniä
(2 rkl tomaattipyreetä)

Lisäksi
3 sipulia
2 eri väristä paprikaa
pieniä tomaatteja

---


1. Leikkaa liha reilunkokoisiksi kuutioiksi (noin 5 cm). Kuori sipulit ja leikkaa renkaiksi.

2. Sekoita paprikajauhe, pippuri ja suola keskenään. Hiero mausteseos lihapaloihin. Lado lihat ja sipulirenkaat kerroksittain kannelliseen astiaan. Kaada päälle viini. Jos haluat, voit maustaa viinin tomaattipyreellä. Anna lihojen maustua muutama tunti huoneenlämmössä tai jääkaapissa yön yli. Kääntele lihoja välillä.

3. Kuori sipulit ja leikkaa lohkoiksi. Pese ja halkaise paprikat, poista kanta sekä siemenet ja leikkaa paprikat lohkoiksi.

4. Pujota lihat kasvisten kanssa metallisiin tai puisiin grillivartaisiin. Voit myös koota lihat ja  kasvikset erikseen omiin vartaisiinsa.

Vinkki! Vartaisiin voi käyttää esimerkiksi porsaan kassleria, lampaanpaistia tai fileetä tai naudan entrecotea. Hiukan rasvaisempi liha on grillattuna mehevämpää, mutta ulkofileekin käy. Viinin voi korvata seoksella, jossa on 2 dl vettä ja 2 rkl valkoviinietikkaa.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.