Lastenjuhlien täydellinen kakku syntyy melkein vartissa, maistuu myös aikuisille eikä edes kalpene Instagramissa.

Aina kun lasten kaverisynttärit lähestyvät, googletan sanat ”maailman helpoin kakku”. En ole ainoa: sanat maailman paras ja helpoin eivät sattumalta esiinny nettiotsikoissa. Rakastan leipomista ja juhlia, mutta kovin kunnianhimoinen prinsessalinnaluomusten leipuri en ole. Kakku ei yleensä ole pikkuväen suurinta herkkua, mutta kynttilät eivät pysy pystyssä popcorn-kulhossakaan.

Hakusanoilla löytyy sekä ällistyttäviä väkertämisen taidonnäytteitä että ohjeita, joissa kumotaan jäätelölitra vadille ilman kommervenkkejä. Ensimmäiset uuvuttavat, toiset sisuunnuttavat: pystyn sentään parempaan!  (Vaikka lapset eivät olisi moksiskaan.)

Kultainen keskitie on yhdistelmä edellisistä: kakku, joka näyttää yllättävän fiiniltä ja sisältää lähes pelkkää jäätelöä. Varmasti maistuu!

Kakun sisään piilotetut makeat yllärit antavat ymmärtää, että kakkuleipuri on nähnyt paljonkin vaivaa.

26 sentin levyinen irtopohjavuoka täyttyy 1,5 litrasta jäätelöä.

Maailman helpoin synttärikakku

½ pkt suklaapäällysteisiä Digestive-keksejä
25 g voita
1 l vaniljajäätelöä
½ l kinuskijäätelöä

Päälle ja väliin:
1 dl pieniä vaahtokarkkeja
1 dl keksinmuruja tai suolapähkinöitä
5 marenkia
50 g sulatettua suklaata

Murskaa digestivekeksit hienoksi rouheeksi. Sulata voi ja sekoita se keksien joukkoon. Jos kekseissä ei ole suklaata, rasvaa voi tarvita aavistuksen enemmän. Painele seos irtopohjavuoan pohjalle.

Anna jäätelön sulaa huoneenlämmössä, kunnes sitä voi "muovailla". Painele puolet jäätelöstä kakkuvuokaan tasaisesti keksipohjan päälle. Laita väliin sattumia: pähkinöitä, keksinmuruja tai vaikka popcornia. Valuta halutessasi päälle sulaa suklaata.

Painele loput jäätelöstä tiiviisti sattumien päälle, kunnes vuoka on täysi. Jäädytä kakkua pakastimessa vähintään tunti.

Valuta hetki lämmintä vettä kakkuvuoan ulkopinnalle (ei jäätelöön!), niin saat kakun helposti kumottua tarjoiluvadille.

Koristele kakku sulalla suklaalla, vaahtokarkeilla ja marengeilla. Tökkää kakkuun tarvittava määrä kynttilöitä ja viritä onnittelulaulu.

 

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.