4 annosta

1½ l vettä
6 keskikokoista, keskijauhoista perunaa (esim. Van Gogh)
1 keskikokoinen sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 sellerinvarsi
1-2 tl kuivaa salviaa (tai kasvukaudella pieni kourallinen tuoretta)
1-2 tl kuivaa timjamia (tai kasvukaudella pieni kourallinen tuoretta)
1-2 tl kuivaa oreganoa (tai kasvukaudella pieni kourallinen tuoretta)
merisuolaa ja/tai yrttisuolaa maun mukaan
jauhettua mustapippuria maun mukaan
¾-1 l maissin jyviä (mieluiten tuoreita)
1 vihreä paprikaa
1-2 kevätsipulia
1 rkl voita
½ dl kuohukermaa
½ dl tuoretta tilliä

---

1. Kuori perunat ja sipulit. Pilko pieniksi paloiksi. Pilko myös selleri.

2. Keitä vesi kiehuvaksi. Lisää perunat, sipulit ja selleri. Kun vesi taas kiehuu, lisää mausteet. Anna kiehua hiljalleen, kunnes perunat ovat melko pehmeitä. Anna jäähtyä hieman ja poista 5 dl perunaa keitoksesta.

3. Soseuta jäljelle jäänyt keitto. Lämmitä uudestaan ja lisää maissit sekä sivuun otetut perunapalat. Anna porista hiljalleen varmistaen, ettei keitto pala pohjaan.

4. Halkaise paprika, poista siemenet ja pilko paprika pieniksi paloiksi. Silppua kevätsipuli.

5. Sulata voi pannulla. Lisää siihen vihreä parika ja kevätsipuli. Kuullota kirkkaan vihreäksi ja lisää keittoon kerman sekä silputun tillin kanssa. Tarjoa lämpimänä hyvän leivän tai täytettyjen pitaleipien kanssa.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.