Smetana ja pekoni tekevät talvisesta perunasalaatista jo itsessään täyttävän ruokalajin. Uudenvuoden tarjoilussa klassikkoseuralainen ovat höyrytetyt nakit.

300 g pekonia
2 kg kiinteitä perunoita
2–3 dl kuumaa lihalientä
1–2 dl marinoitua punasipulia
1 suolakurkku
1 prk (50/35 g)kapriksia
1 prk (á 120 g) smetanaa
suolaa
rouhittua mustapippuria

Punasipulimarinadi
3 isoa punasipulia
½ dl oliiviöljyä
2–3 rkl balsamiviinietikkaa
3–4 tl sokeria
½ tl suolaa
1 tl rouhittua mustapippuria

---

1. Kuori sipulit ja leikkaa mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Silppua viipaleet. Kuullota nopeasti pannulla öljyssä.

2. Sekoita marinadiaineet. Laita sipulit marinoitumaan suljettuun astiaan yöksi jääkaappiin.

3. Ruskista pekonit, valuta talouspaperin päällä ja leikkaa paloiksi.

4. Keitä perunat, kuori ja paloittele. Kaada kuuma lihaliemi päälle. Kääntele perunoita varovasti.

5. Leikkaa suolakurkku paloiksi. Valuta kaprikset

6. Sekoita kaikki aineet ja anna perunasalaatin maustua jääkaapissa. Tarkista maku ja lisää halutessasi suolaa tai pippuria. Sipulit voi lisätä liemineen salaattiin juuri ennen tarjoilua.

7. Nosta salaatin päälle reilusti tuoretta rucolaa ennen tarjoilua. Oliivit ja halkaistut kirsikkatomaatit sopivat myös koristeeksi rucolan kanssa.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.