Joulun herkullisimmilla kuusilla on suklaasydän.

10 kpl

10 (gluteenitonta) jäätelövohvelia
200 g tummaa suklaata (yli 40-prosenttista)
2 tl voita tai margariinia
5–6 rkl pieniä vaahtokarkkeja
3 rkl suolapähkinöitä
5 rkl riisimuroja

Kuorrutus
500 g tomusokeria
¾ dl vettä
(½ –1 tl vihreää elintarvikeväriä)

Lisäksi
kakkukoristeita
10 kpl jäätelötikkuja
(oasis-sieni)

Aseta vohvelit esimerkiksi juomalaseihin ylösalaisin. Jos haluat tehdä pieniä kuusia, lyhennä vohvelit noin 10–12 cm pituisiksi. Pilko suklaa kulhoon, lisää voi ja sulata varovasti mikrossa matalalla lämmöllä, lyhyissä jaksoissa.

Lisää sulaan suklaaseen vaahtokarkit, pähkinät ja riisimurot. Kääntele sekaisin. 

Lusikoi täyte vohveleihin ja työnnä varovasti jäätelö-tikut massan sekaan. Nosta jääkaappiin jäähtymään vähintään tunniksi.

Valmista kuorrute. Sekoita vesi tomusokeriin korkeassa ja kapeassa kulhossa. Sekoita sileäksi. Halutessasi lisää elintarvikeväriä. Kallista tomusokeriastiaa ja kiepauta kuusi kerrallaan kuorrutetahnassa.

Ripottele kuulat, sydämet tai nonparellit kuusen pintaan ja nosta kuusi valumaan esimerkiksi askarteluliikkeistä saatavaan oasis-sieneen.

Anna kuusten kovettua jääkaapissa yön yli.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.