1 kg kiinteitä perunoita
2 l lihalientä
200-300 g mausteisia pikku makkaroita, esim. braatvurstia
2 punasipulia
1-2 tlk (á 400 g) yrttimaustettua tomaattimurskaa
1 rasia (250 g) luumutomaatteja
suolaa
rouhittua mustapippuria
tuoretta basilikaa tai timjamia

---


1. Kuori ja viipaloi perunat. Keitä lihaliemessä noin 15 minuuttia. Siivilöi liemi talteen.

2. Ruskista makkarat kauttaaltaan kuumalla pannulla. Lisää lohkotut sipulit sekaan ruskistumaan.

3. Lisää pannulle tomaattimurska ja lihalientä tarpeen mukaan sekä parsakaalin nuput. Kypsennä hiljalleen hämmennellen 5 minuuttia.

4. Lisää lopuksi valutetut perunaviipaleet ja puolitetut tomaatit. Jatka kypsentämistä vielä 10-15 minuuttia. Mausta ruoka suolalla ja rouhitulla mustapippurilla. Tarkista, että perunat ovat kypsiä.

5. Suikaloi valmiin ruuan päälle tuoretta basilikaa tai timjamia.

Vinkki! Makkarapataan sopivat myös feta- tai sinihomejuustopalat.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.