Mallaslimppu on helppo ja maukas lisä aterialle.

3 limppua
1 l rasvaista piimää
2 palaa (à 50 g) hiivaa
1 rkl suolaa
1 dl mämmi- ja leipämallasta
3 dl kaljamaltaita
3 dl ruisleseitä
2 ½ dl siirappia
4 dl ruisjauhoja
9 ½ dl vehnäjauhoja

Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva joukkoon. Sekoita puuhaarukalla muut aineet paitsi vehnäjauhot piimän joukkoon ja sekoita voimakkaasti. Lisää lopuksi vehnäjauhot vähän kerrallaan. Sekoita hyvin puuhaarukalla.

Kohota taikinaa lämpimässä paikassa liinan alla puoli tuntia. Sekoita taikina uudelleen ja annostele se voideltuihin leipävuokiin. Taikina riittää kolmeen litran vetoiseen vuokaan. Kohota leipiä liinan alla puoli tuntia.

Paista leipiä 175 asteessa uunin keskitasolla noin 50 minuuttia. Jäähdytä hetki ja kumoa.

Makea bataattilaatikko on joulun uusi hitti.

1–1,2 kg bataatteja
2–3 dl  maitoa
½ dl vehnäjauhoja
2–3 rkl siirappia
½ tl  kardemummaa
½ tl  kanelia
1 tl suolaa
2 rkl sitruunamehua

Pinnalle
3 rkl korppujauhoja
2 rkl voita

---
 

1. Kuori ja lohko bataatit. Keitä noin 15 minuuttia, kunnes bataatit ovat pehmeitä. Soseuta sauvasekoittimella. Jäähdytä bataattisose haaleaksi. Lisää loput aineet ja sekoita hyvin.

2. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Ripottele pinnalle korppujauhoja. Laita päälle muutama voinokare. Paista 150 asteessa uunin alatasolla noin 1½ tuntia.

 

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.