Makea ja suloisen mansikkainen brita-kakku kuuluu kesään. Kakku saa lisäsäväyksen passionhedelmästä. 

Mansikkamäen brita-kakku

Pohja
125 g voita
1 dl sokeria
2 munankeltuaista
1,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa

Marenki
2 munanvalkuaista
1,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 dl kuorellisia mantelilastuja

Päälle ja väliin
1/2 l mansikoita ja metsämansikoita
1 passionhedelmän sisus
2 dl kermaa vaahdotettuna

 

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää kel­tuaiset vatkaten. Sekoita joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet vuorotellen maidon kera. 

Levitä kakkutaikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille tai paista kaksi pyöreää pohjaa kakkuvuoissa.

Esikypsennä pohjaa uunin keskiosassa 180 asteessa 10 minuuttia.

Vatkaa valkuaiset marenkia varten kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri pieninä erinä. 

Levitä marenki lusikalla esipaistetulle pohjalle. Ripottele pinnalle mantelilastut. 

Paista vielä noin 15 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea.

Levitä jäähtyneen pohjan päälle kermavaahtoa ja tuoreita mansikoita sekä puristettu passion­hedelmä. Jos teet kaksi pyöreää pohjaa, laita täytettä myös niiden väliin.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.